Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Gammjänta

Eftersom kvicksilvret i termometern utomhus håller sig på väldigt låg nivå och "nordvästen" envisas med att blåsa för full styrka över fjärden mot oss i stugan, så har jag gett mig tid att förgylla min tillvaro i vävkammar´n. några timmar flera dagar. Således är nu ormmattan fullfärdigad och jag är mycket nöjd. Den blir slitstark och smutstålig i sitt fortsatta liv. I mina mattraslådor finns det många olika kulörer, men favoriter är förstås de som härrör till styvmorsviolen. Den här gången har jag nu valt att hålla mig till det violetta och blå. Rosengången fortsätter sina slingor, men har fått lite streckad uppbackning. Kallar mattan för Gammjänta, eftersom den färgen ofta förknippas med de jäntor, som ännu inte fått fatt i någon man och därför lagt in ett extra kol på färgsättningen av klänningen.

 

Onsdagen den 5 juli 2017 kl. 17:40

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Sommarens soliga dagar

Jag är så lycklig! Det är sommar och då har jag min vävkammare med min egen vävstol inom en kvarts tidsavstånd. I den vävstolen växer nu sakta men säkert en jeansmatta fram. Mönstret kallas ormmatta och det är egentligen ganska symboliskt, för inslagen slingrar sig så sakteliga fram. Inga snabba reptiler och snart är det dags för skyttelbyte och nytt spår.  

 

 

Måndagen den 19 juni 2017 kl. 19:14

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Snart i mål

Nu har jag äntligen fållat alla rosengångsmattorna. Alltid skönt att kunna bocka av något från UFO-listan. Nu återstår att rama in ett par tidningsmattor och att montera tre trasmattskuddar och sen är jag redo för utställningarna i sommar. Lördagen den 4 juli ställer jag ut tillsammans med några andra konstutövare på Björkudden vid Höga kusten bron och den 18 juli och en vecka framåt på Höga kusten Expo i Ullånger. Ska bli spännande se om det blir någon respons. Mattan på bilden Blå bussarong ska visst få sola sig på en vägg nere i Spanien. Jeansen, som mattan är vävd av, är urtvättade och blekta redan tidigare i sitt liv, så det passar nog bra. 

 

Torsdagen den 28 maj 2015 kl. 14:38

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Fålleri

Jag har nu klippt ner rosengångsflätan. Den sista mattan valde jag att göra frans på, men det ångrar jag faktiskt. Kanske kommer jag att bandkanta den och klippa bort fransarna, för de ser "erbarmerligt" fattiga ut och jag vet ju hur kortlivade de dessutom är.  Som tur är har jag valt att väva fållar på alla de övriga mattorna. Tycker att det är ganska kul att styla till även fållen. Nu återstår då det kroppsligt ganska hårda hantverket med att fålla mattorna. Men nog ska det väl vara klart innan flytten till stugan!? Det är målet i alla fall.

I dag har jag varpat en kort och ganska "tunn" fläta i svart mattvarp. Jag har fått en beställning på en matta till ett sofflock. Tänker väva flera varianter så att det finns lite att välja på. 

 

 

Tisdagen den 21 april 2015 kl. 22:13

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Viola Tricolor, nr 3

Jaha,  då var jag tillbaka på ruta ett igen! Snart är denna rosengångsfläta slutvävd och då måste det naturligtvis finnas en Viola Tricolor på vävbommen när väven ska klippas ner. Tycker att mönstret skulle passa till en liten sängmatta. Man kommer att bli glad när man sätter ner fötterna på den. Sedan återstår då det tråkiga momentet med fållning och andra diverse monteringar. Måste ha det klart till utställningen vid Höga kusten Expo i juli.

Jag är i slutfasen av mitt motionsprojekt. Skall genomgå alla testerna ännu en gång med början nästa vecka. Det ska bli spännande att se slutresultatet. Har muskelmassan ersatt fettprocenten och hur står det till med minnet?

 

Måndagen den 13 april 2015 kl. 14:23

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Blå bussarong

Nu har jag startat upp en matta med blå schatteringar av trasor från olika hårt nötta jeans och så spär jag på med lite rosengångsbårder för att hotta till det lite grand. Det är ganska tidskrävande att väva med jeanstrasor, eftersom de är förhållandevis korta jämfört med trasor från tex påslakan. Sen är det ju  skräpigt och dammigt till tusen, men smutståligt blir det! Bussarong är ju egentligen ett arbetsplagg för överkroppen, men jag tycker att det är ett så vackert ord med fransk accent; bussarong, så jag låtsas att trasorna kommer från överkroppens istället för underkroppens beklädnad. Min pappa hade alltid en sån, när han gick till lagårn, men då sa vi förstås bussaron. Det låter inte lika fint.
 

 

Söndagen den 5 april 2015 kl. 13:27

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Lugnt och stilla

Jag fortsätter min rosende gång i lugnets tecken. Gråskalan passar mig bra just nu. Har lite problem med hjärtrytmen och försöker därför skapa ett lugnt synfält. När hjärtat lugnat ner sig tänker jag gå in för lite mer dramatiska former. Idag var jag till Min hälsa här i Holmsund och lämnade min Kejsarpingvinmatta till dem för hängning. De har ett stort kalt väggavsnitt i en av korridorerna och där tycker jag att min matta skulle passa bra. Den varma färgskalan associerar till verksamheten på en vårdcentral. Vi får se om det blir någon reaktion på samhälle' över min marknadsföring. I vävstugan varpar vi nu den glesripsmatta som jag vävde här hemma i höstas, Blinka lilla stjärna. Ska bli kul att se de olika varianterna. I en av vävstolarna väver de gåsögon och i en annan har vi just satt upp Kattfotsmattan. Tycker att det är många roliga uppsättningar nu i verksamhet.   

 

 

Torsdagen den 19 mars 2015 kl. 22:52

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gråspetts-matta

Eftersom jag är så bunden till Ångermanlands landskapsblomma Styvmorsviol, så kollade jag på nätet efter lite andra landskapsföreteelser som tex fiskar, djur och vapen. Kom då till Landskapsfåglar och där framkom att Gråspett var Ångermanlands Landskapsfågel. Det hade jag ingen aning om. Gröngöling har jag trott mig se, men det kanske då har varit en Gråspett. Den är ju väldigt harmoniskt färgad, så det föranledde mig att gräva i mattraslådorna och försöka illustrera färgställningen. Alla nyanser fanns inte till buds, men det är väl med fåglar, som med människor att det finns personliga variationer.  

 

Torsdagen den 12 mars 2015 kl. 17:43

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Roliga timmen

Det är alltid lika roligt att ta fram några mattor från bommen. "Hur var det? Vem började jag med?" Så idag avslutade jag den här omgången med att väva upp ett gäng jeanssömmar. Det blev en liten toamatta. Rosengång och jeans står väl i lite motsatsförhållande, men det blev riktigt bra. Det är verkligen återanvändning. Och tänk så dekorativa jeanssömmar är. Det hade nog fabrikanterna inte räknat med när de började sy arbetsbyxorna = jeansen.

Längst in på bommen var en blårosig matta, där jag använt mig av så många trampmönster som möjligt, för att lära mig varianterna. Det blev en ganska harmonisk matta.

Så kom då mattan med de ständigt återkommande Styvmorsviolerna. Den här gången kallade jag den Natt och Dag. Jag hade tagit fram foton av violen för att se vilka variationer som finns. Mattan har nu 18 rosengångsbårder, alla i olika färgkombinationer. I verkligheten räcker inte detta.

Som jag också tidigare visat hade jag vävt en gul-svart matta och tänkte då att den representerade de olika AIK-lagen i hockey. Men kom sedan på att det naturligtvis är Sandviks Idrottsklubb som jag tänkte på när jag vävde. Hur kunde jag glömma det?  

 

Söndagen den 8 mars 2015 kl. 16:55

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Voilà! Viola!

Då var det dags igen: återfall till min Viola tricolor, eller Natt och Dag som vi alltid sa när jag var barn. Tittar man på bilder av denna blomma, så finns det många olika färgställningar. Jag tänkte mig nu variera bårderna på samma sätt. Det blir min egen Natt och Dag. I morgon är jag i vävstugan och där håller vi på att sätta upp Kattfotsmattan, som jag vävde några mattor av här hemma ifjol vår. Har ingen matta kvar i det mönstret, så jag blir lite sugen att göra en liten repris. Den var ju inte helt fel i färgsättningen den heller. Men man ska inte upprepa en succsé.

 

Måndagen den 23 februari 2015 kl. 23:04

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Då är jag på gång igen

Nu har det lugnat ner sig lite på den administrativa sidan av mitt liv och jag har kunnat ägna mig, förutom i tankarna, åt en ny varvfläta. Jag ville pröva på rosengång en gång till i mitt liv och valde då att solva i den enkla traditionella varianten. Prövar nu de olika alternativen för att så småningom gå loss lite mera dramatiskt. Vi får väl se vart vi hamnar.  

 

Torsdagen den 19 februari 2015 kl. 22:52

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Mot nya djärva mål

Jag hade tänkt kämpa hela varpen ut med detta gammeldags rosengångsmönster, men min inspiration tog slut. Därför klippte jag idag ner de två mattor som fanns på vävbommen. Det var först min matta från olympiadveckorna. En matta man blir glad av. Kräver kanske lite av  allmogemiljö för att komma till sin rätt, men OK. Där fanns också Ullas matta i blått. Det känns som ett motsatsförhållande mellan dessa mattor. Inga

krusiduller eller utflykter i det blå. Men det var så Ulla ville ha det. Hoppas att den kommer att pryda sin plats i hennes hem. Den kommer i alla fall att vara stadig och smutstålig.  

 

Nu ska jag solva om den kvarvarande varpen .Gissar att det är ungefär fem meter kvar. Ska leta rätt på något lite udda mönster, som jag inte hinner bli less på .

 

Torsdagen den 6 mars 2014 kl. 21:52

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Både det ena och det andra

Just nu är jag lycklig nog att få väva på vävstugan. Ingen vävstol är tom, så att det behöver varpas, förskedas osv. Jag väver då en matta, som är solvad i både kypert och rosengång.  Gillar båda mönstervarianterna. Inslagen är ett denimtyg jag fått av Jessica. Det blir en mycket stadig och smutstålig matta. Vi får väl se hur långt trasorna räcker. Här hemma väver jag också en matta i blått. Jag har fått massor av gardintyger av en väninna i Stockholm och jag tänkte få återgälda gåvan med en matta. Hennes önskan är en gammeldags trasmatta "utan krusiduller". Det sätter verkligen mig på prov. För om det är någonting jag gillar när jag väver, så är det krusiduller. Så vad tror du? Klarar den testet? 

 

Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 15:11

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Olympiatider

Det är förskräckligt tråkigt att fålla mattor, så jag var inte särskilt svårövertalad att sätta mig vid vävstolen igen. På radion i vävrummet var det hela tiden Sportradio med referat från Olympiaden och tydligen fanns det i min hjärna några associationsbanor till de Olympiska ringarna. Å vips blev rosengångsfantasierna rundare och rundare. Fast jag hade ingen riktig koll på ringarnas färger utan anpassade mig till de trasnystan som jag letat fram ur  mina IKEA-lådor. Jag har på de sättet inneslutit även kontinenter, som inte finns representerade på den Olympiska fanan.

 

Måndagen den 10 februari 2014 kl. 22:28

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Skördetider

Har tagit en liten paus och ägnat mig åt att förbereda mattorna för fållning. Jag knyter nästan aldrig fransar på mina mattor. Fransarna nöts upp så fort. Men den här gången kanske jag gör frans i ena änden av Pingu, för den mattan passar nog bäst att hänga på en vägg. Då är det dekorativt med fransar.

Mattan,

där jag eftersträvade färgerna från Rödhällarna, är en liten besvikelse. Färgerna är ganska OK, men rosengångsmönstret, som jag tänkte skulle associera till stenformationerna, framträder väldigt dåligt.                           

Däremot blev väl "Vissna rosor" OK. Men det är nog en bukett ängsblommor, snarare än en rosenbukett, man kan komma att tänka på när man tittar på mattan.  

 

Söndagen den 9 februari 2014 kl. 15:23

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Man kan inte vara vän med alla

Jag har lite problem med min rosengång. Den blir inte så stilren som jag  önskar. Mattan jag väver nu, har jag tagit som ett träningspass. Bottenfärgen är hållen i olika gröna toner medan rosengångsbårderna är väldigt färggranna. De syns alltså.(Bilden visar den mest dämpade). Mönstret blir väldigt känsligt av bredden på tuskaftstrasorna och även att kraften på inslagen är lika. Får jag inte till det innan den här mattan är klar, kommer jag att solva om varpen till traditionell rosengång. Det får ju vara någon måtta med bekymmer.

Var igår kväll och lyssnade på ett inspirerande föredrag av Karin Wallin, textilkonstnär och även lärare vid universitetet. Hon talade kring hur mönster och färger föds ur tanketrådar. Att ge namn på en väv kan göra att tankarna gör utflykter och föder inspiration till temat för det vävda alstret. Detta har jag just väldigt starkt upplevt i samband med att jag vävde "Pingu". Kejsarpingvinerna var ständigt i mina tankar.    

 

Onsdagen den 29 januari 2014 kl. 16:20

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Pingu tuffar till sig

Det har varit en del födslovåndor kring Pingu. Han hade en tendens att bara visa upp sin ljusa sida, men nu har jag lagt sordin på det beteendet och han har fått tuffa till sig. Jag är glad att jag inte gav vika för latmasken, utan rev upp flera decimeter. Nu är det bara att trampa vidare på det inslagna temat.

I dag kom en snäll granne med tre kassar fyllda med väldigt fina gardiner i glada färger och de flesta är av jättefin bomull och passande att användas till mattrasor. De som är allt för grova får gå vidare till Röda korset. Det är egentligen ganska sorgligt att vi använder så lite gardiner nu för tiden i våra hem. Ungdomar har ofta inga som helst gardiner. Inga mattor heller för den delen. Men så tenderar det att eka mellan väggarna också.   

 

 

Tisdagen den 21 januari 2014 kl. 22:26

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Första randen kläckt

Jag har ruvat ganska länge på den här kejsarpingvinmattan nu. Allt tar sin tid; varpning, solvning, framknytning och så de där förbaskade tramporna. Det är bra gymnastik att krypa omkring därnere bland lattor och trampor. Man får väl betrakta det som gympapass. Men idag på eftermiddagen kunde jag då äntligen sätta igång och måla pingvinens bringa med hjälp av trasor. Det krävde en del omtagningar. Bården tenderade att bli för bred, så jag fick krympa antal färger och inslag. Måste säga att jag är ganska nöjd med resultatet. Sen får vi se hur fortsättningen på mattan blir. Måste variera bårderna förstås. Varpen är solvad i rosengång. Inte för att det är så mycket rosor nere på Antarktis, men man kan kanske associera till de rosor som brukar uppstå på fönsterrutorna kyliga dagar.  

 

Söndagen den 19 januari 2014 kl. 22:18

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Välkommen att klicka runt bland mina vävalster eller kanske bland dikter och bordsvisor. Ha så kul!

 

Kategorier

Allmänt

Bolsterväv

Gåsögon

Kattfotsmatta

Kypert

Noradräkten

Pärlor

Repslagning

Rips

Rosengång

Rug hooking

Tidningsmattor

Virkning

Väv

Väv

Vävstugan

Återvinning

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

LÄNKAR JAG FÖLJER

gudrunslappar.blogspot.com

trasmattan.blogspot.se/

torasvavstol.blogspot.se/

hannaleker.blogspot.se/

reragrug.blogspot.se/

irens-hobby.blogspot.se/

nastansjovavstuga.blogspot.se/

evabrittsbrusbod.se

 

 

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.