Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Randigt blev rutigt

Så kom då slutet på denna varp, som började med den gammelmodiga rosengången, övergick i långa ränder och slutade  i schackrutor. Den sista halvmetern fick bli ett karottunderlägg i de ångermanländska färgerna.

Ja de här varptrådarna har fått var med om lite av varje. Det har varit en mycket inspirerande uppsättning. Nu får vi se vad som kommer sedan. Idag kom med posten ett paket med färger, som jag beställt. Jag har haft några härvor ljus mattvarp liggande i en låda. Nu tänker jag dela härvorna och färga dem i glada färger.  Bland de mattor som finns kvar efter farmor och mormor, finns flera mattor med just olika kulörer på mattvarpen. Det var ett sätt att liva upp mattorna. Det måste vi prova!  

 

Måndagen den 24 mars 2014 kl. 22:29

Kattfotsmatta | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Återfall

Hoops! Nu fick jag ett återfall till min tydligen obotliga fäbless för styvmorsvioler. Tidigare återfanns dessa Ångermanländska landskapsblommor på nästan allt i stugan. Men för ett par - tre år sen rensade jag undan det violetta och övergick till färgen terrakotta. Det är den dominerande färgen i Noras sockendräkt och en bra anledning till det färgvalet. Men till slut blev frestelsen för stor och i veckan återföll jag i denna ljuvliga färgskala. Kanske plockar jag fram alla dukar och skålar igen, så att de kan matcha den här mattan.  

 

Fredagen den 21 mars 2014 kl. 10:45

Kattfotsmatta | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Äntligen!

Detta utrop hörs lite nu och då i medierna och nu var det min tur. Jag har haft ett nummer av Vävmagasinet 3/08 uppslaget på sidan 54 i flera år. Där finns ett reportage från Tillberga vävstuga och en vävnota på deras egen designade Kattfotsmatta. Den skiljer sig markant från traditionella trasmattor med mera ränder på höjden istället för på bredden. Nu tog jag tillfället i akt, när jag bara har en kort varp kvar på garnbommen , att solva om och starta upp en egen variant av Kattfotsmattan. Hade lite svårt att bestämma vilken kulör jag skulle väva i, men det fick bli blått. Då passar den på de flesta ställen.

 

Söndagen den 9 mars 2014 kl. 20:00

Kattfotsmatta | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Mot nya djärva mål

Jag hade tänkt kämpa hela varpen ut med detta gammeldags rosengångsmönster, men min inspiration tog slut. Därför klippte jag idag ner de två mattor som fanns på vävbommen. Det var först min matta från olympiadveckorna. En matta man blir glad av. Kräver kanske lite av  allmogemiljö för att komma till sin rätt, men OK. Där fanns också Ullas matta i blått. Det känns som ett motsatsförhållande mellan dessa mattor. Inga

krusiduller eller utflykter i det blå. Men det var så Ulla ville ha det. Hoppas att den kommer att pryda sin plats i hennes hem. Den kommer i alla fall att vara stadig och smutstålig.  

 

Nu ska jag solva om den kvarvarande varpen .Gissar att det är ungefär fem meter kvar. Ska leta rätt på något lite udda mönster, som jag inte hinner bli less på .

 

Torsdagen den 6 mars 2014 kl. 21:52

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Färggrannt

I går deltog jag i en inspirerande workshop i färgning av ullgarner. Jag har inte färgat garner sedan 80-talet, då jag och Berit växtfärgade garn med bl.a. björkris. Det garnet kom till nytta i somras när jag virkade Wool-eater- pläden. Vid kursen i går lärde vi oss färga med specialfärger, som blandades med vatten och ättika.  Det var en överraskande upplevelse att se hur färgkristallerna sögs in i garnet och lämnade kvar ett i stort sett klart vatten. Vi färgade också i mikrovågsugn och gjorde härliga färgöverskridande partier i härvorna. Jag väver ju ytterst lite med garner, men tänker mig applicera lite av den teknik, som jag fick kännedom om igår, till att färga mina mattrasor och kanske framförallt varpgarn. 

 

 

Söndagen den 2 mars 2014 kl. 13:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Välkommen att klicka runt bland mina vävalster eller kanske bland dikter och bordsvisor. Ha så kul!

 

Kategorier

Allmänt

Bolsterväv

Gåsögon

Kattfotsmatta

Kypert

Noradräkten

Pärlor

Repslagning

Rips

Rosengång

Rug hooking

Tidningsmattor

Virkning

Väv

Väv

Vävstugan

Återvinning

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

LÄNKAR JAG FÖLJER

gudrunslappar.blogspot.com

trasmattan.blogspot.se/

torasvavstol.blogspot.se/

hannaleker.blogspot.se/

reragrug.blogspot.se/

irens-hobby.blogspot.se/

nastansjovavstuga.blogspot.se/

evabrittsbrusbod.se

 

 

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.