Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Man kan inte vara vän med alla

Jag har lite problem med min rosengång. Den blir inte så stilren som jag  önskar. Mattan jag väver nu, har jag tagit som ett träningspass. Bottenfärgen är hållen i olika gröna toner medan rosengångsbårderna är väldigt färggranna. De syns alltså.(Bilden visar den mest dämpade). Mönstret blir väldigt känsligt av bredden på tuskaftstrasorna och även att kraften på inslagen är lika. Får jag inte till det innan den här mattan är klar, kommer jag att solva om varpen till traditionell rosengång. Det får ju vara någon måtta med bekymmer.

Var igår kväll och lyssnade på ett inspirerande föredrag av Karin Wallin, textilkonstnär och även lärare vid universitetet. Hon talade kring hur mönster och färger föds ur tanketrådar. Att ge namn på en väv kan göra att tankarna gör utflykter och föder inspiration till temat för det vävda alstret. Detta har jag just väldigt starkt upplevt i samband med att jag vävde "Pingu". Kejsarpingvinerna var ständigt i mina tankar.    

 

Onsdagen den 29 januari 2014 kl. 16:20

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Pingu tuffar till sig

Det har varit en del födslovåndor kring Pingu. Han hade en tendens att bara visa upp sin ljusa sida, men nu har jag lagt sordin på det beteendet och han har fått tuffa till sig. Jag är glad att jag inte gav vika för latmasken, utan rev upp flera decimeter. Nu är det bara att trampa vidare på det inslagna temat.

I dag kom en snäll granne med tre kassar fyllda med väldigt fina gardiner i glada färger och de flesta är av jättefin bomull och passande att användas till mattrasor. De som är allt för grova får gå vidare till Röda korset. Det är egentligen ganska sorgligt att vi använder så lite gardiner nu för tiden i våra hem. Ungdomar har ofta inga som helst gardiner. Inga mattor heller för den delen. Men så tenderar det att eka mellan väggarna också.   

 

 

Tisdagen den 21 januari 2014 kl. 22:26

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Första randen kläckt

Jag har ruvat ganska länge på den här kejsarpingvinmattan nu. Allt tar sin tid; varpning, solvning, framknytning och så de där förbaskade tramporna. Det är bra gymnastik att krypa omkring därnere bland lattor och trampor. Man får väl betrakta det som gympapass. Men idag på eftermiddagen kunde jag då äntligen sätta igång och måla pingvinens bringa med hjälp av trasor. Det krävde en del omtagningar. Bården tenderade att bli för bred, så jag fick krympa antal färger och inslag. Måste säga att jag är ganska nöjd med resultatet. Sen får vi se hur fortsättningen på mattan blir. Måste variera bårderna förstås. Varpen är solvad i rosengång. Inte för att det är så mycket rosor nere på Antarktis, men man kan kanske associera till de rosor som brukar uppstå på fönsterrutorna kyliga dagar.  

 

Söndagen den 19 januari 2014 kl. 22:18

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kylig inspiration

 Nu har jag börjat återhämta mig från fiaskot med linvarpen. Har också talat om för Wandja att hennes gåva var helt bortkastad på mig. Hon hade själv haft stora bekymmer med denna varp, så hon förstod min uppgivenhet. Idag startade vi upp vårterminen i vävstugan och då känns det genast som att solen har återvänt till livet. Under julen var det ett par TV-program som visade pingviner på södra halvklotet. Jag blev väldigt fascinerad av kejsarpingvinens färgteckning kring huvudet. Den gula färgen startar som i kall vit is och slutar i glödande orange. Pingvinens kropp associerar jag till stilig frack. Detta fick mina tankebanor att börja fantisera fram nästa vävprojekt. Jag varpade igår en svart trasmattsvarp, som jag ska solva i  rosengång. Bruno hjälpte mig idag att förskeda och nu väntar jag bara på ett pådragningsmanskap. Under tiden har jag inventerat mattrasförrådet på jakt efter den varma gula färgskalan. Det fanns ett och annat i kartongen, men jag behöver komplettera framförallt materialet till fracken.  

 

Tisdagen den 14 januari 2014 kl. 22:40

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kändis

Idag har det känts som om det var min födelsedag. Många har ringt och grattat mig och på FB har jag fått massor med Gilla-knappar och kommentarer. Det känns helt fantastiskt. Reportaget i VK:s Weekend bilaga har haft stor genomslagskraft. Jag tackar Erika Sjöström för att hon kunde hålla reportaget på rätt nivå. Eftersom jag sannerligen inte är någon proffsvävare, känns det lite oförtjänt att få en så stor ära för dessa tidningsmattor. Rent tekniskt är ju mattorna ganska simpla, men det är idén med återvinningen som är det roliga i sammanhanget. Min nyfikenhet och mitt google-tålamod är kanske vad som ska ta åt sig berömmet. Återvinning och second hand ligger i tiden. Jag fortsätter ägna mig åt den linjen.  

 

Söndagen den 12 januari 2014 kl. 00:39

Väv | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Fiasko!

Som jag tidigare nämnt, fick jag en linvarp med 1 trådigt lingarn av Wandja i vävstugan. Det var några år sedan hon klippt ner den, men den såg  bra ut i mina  oerfarna ögon. Den var flätad i tre rumpor och jag fick förskeda den och reda fram nya skäl. Det tog sin tid. Sen drog jag på varpen och det var en och annan tråd som brast. Varpade 4 extra lagn, som behövdes för att få ihop mönstret. Jag solvade den i spetskypert, skedade och knöt fram. Då var det äntligen dags för förvävningen! Tog det mycket lugnt, lade spröt och trampade försiktigt ned: Vid det femte inslaget brast minst 40 trådar!!! Det såg ut som en häxkittel bakom skeden! Här i papperskorgen ligger nu en normal arbetsveckas mödosamma arbete helt till spillo. Det är klart att jag hade kunnat knyta ihop alla brustna trådar, penslat hela varpen med tapetklister, skaffat en ångmaskin eller dylikt. Men mitt psyke pallade inte inför den ständiga ångesten att samma sak ska inträffa vid nästa inslag. Jag gav upp!!! Klandra mig inte! Mina nervtrådar var vid det laget av samma kvalitet som varpens trådar.  

 

Måndagen den 6 januari 2014 kl. 16:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

GOTT NYTT ÅR!!

DET NYA ÅRET
Mel: Lili Marlene

Klar liksom en stjärna
står ett nyår tänt
och varje pys och tärna
har fått det i present.
Inte vet du och inte jag
ett enda dugg om nästa dag
men hoppas att vi får
ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR

 

 

Kära Nyår tänk på
stora barn och små
Strö en smula rosor
där alla vi ska gå!
Kom med nåt gott till var och en
Låt solen le mot folk igen
så alla, alla får
ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR

 

Onsdagen den 1 januari 2014 kl. 11:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Välkommen att klicka runt bland mina vävalster eller kanske bland dikter och bordsvisor. Ha så kul!

 

Kategorier

Allmänt

Bolsterväv

Gåsögon

Kattfotsmatta

Kypert

Noradräkten

Pärlor

Repslagning

Rips

Rosengång

Rug hooking

Tidningsmattor

Virkning

Väv

Väv

Vävstugan

Återvinning

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

LÄNKAR JAG FÖLJER

gudrunslappar.blogspot.com

trasmattan.blogspot.se/

torasvavstol.blogspot.se/

hannaleker.blogspot.se/

reragrug.blogspot.se/

irens-hobby.blogspot.se/

nastansjovavstuga.blogspot.se/

evabrittsbrusbod.se

 

 

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.