Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Sista chansen?

Nu närmar sig det som kallas Gla'håle! Tror att det här blir sista mattan på den här varpen. Men det brukar alltid vara mera kvar än man tror. När jag satte upp den här väven, trodde jag att jag efter halva varpen skulle vara less på gåsögonen och då måsta solva om till något annat. Men det har varit kul hela tiden att väva gåsögon. Det är ju så mycket man kan variera med; färgteman, randningar och olika trampningar. Sen har jag lovat mig själv att inte dra på någon ny väv före jul, utan att jag istället ska färdigställa alla objekten. Inga UFO:n. Då lättar trycket på axlarna. Det finns ju en del andra projekt i juletider.

På måndag ska jag flytta över tidningsmattorna från Obbola till bibblan här i Holmsund. Igår ringde de från bibblan på Ålidhem och ville att jag skulle ställa ut mattorna där i januari. Det känns jättekul att man gjort något som skapat nyfikenhet utanför de gängse vävarkretsarna.

 

 

Onsdagen den 27 november 2013 kl. 12:24

Gåsögon | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gammjänta

Detta är en återgång till min forna fäbläss för violett. Varför associerar man den färgen med gamla tanter? Jag har tyckt om den även som tonåring. Men sen blev det lite för mycket styvmorsviol i mitt hem, så jag lade färgen på hyllan ett tag. Vi får väl se vart den tar vägen. Mattan alltså.  

 

Tisdagen den 19 november 2013 kl. 21:51

Gåsögon | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Full rulle

Vävbommen var plötsligt väldigt fylld, så jag fick lov att ta ner de mattor som var vävda. Där fanns då bl.a. den här julmattan, som jag är väldigt nöjd med, men som jag egentligen inte har någon plats för. Kanske kan man övertala någon av barnen att åtminstone till jul ha mattor på golvet. Nu återstår då den tråkiga biten av vävningen; slutfinishen. Jag har uteslutit fransar för all framtid. Dels blir de fort fula, dels är det jättetråkigt att knyta dem. Så jag kör med fållar, som jag gärna pimpar med lite inplock och mönster

Med den framknytning, som jag numera använder, går det inte så mycket extra varp, när man knyter fram och sen är det mycket lätt att få jämn spänning. 

 

 

Måndagen den 18 november 2013 kl. 16:49

Gåsögon | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nu grönskar det....

Har vävt julmattan klar och hade en fantastisk tur med trasorna. Alla räckte precis till det antal mönsterrapporter som jag planerat. Det känns så skönt att inte behöva fylla på i lådorna med de klippta mattrasorna och lika skönt att det inte fattades. I kväll har jag då påbörjat nästa projekt. En hallmatta till Porlabacken i samma mönster som julmattan men i andra färger. Det är roligt att väva i gåsögonmönstret  och jag närmar mig slutet av varpen. Jag var ganska säker, att jag skulle ledsna och solva om, när jag kommit till hälften av den ganska långa varpen. Men än har jag ett par idéer kvar att testa.

I vävstugan väver jag vita panelgardiner. Det är en helt annan kroppsrörelse att väva gardiner jämfört med trasmattor. Man behöver inte besöka något gym för att trimma musklerna i armar och axlar.     

 

Torsdagen den 14 november 2013 kl. 23:15

Gåsögon | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nu går det undan

När man tittar i almanackan upptäcker man, att det är närmare framåt till jul än det är bakåt till älgjakten. Och älgjakten, det var ju alldeles nyss. Så ska det bli en ny julmatta, då är det bara att sätta igång! Tur att det finns några kartonger med färdigklippta och några hyllmeter med presumtiva mattrasor, en vass rullkniv och en vältrimmad symaskin. Så innan sängdags ikväll hade jag fått ihop den första mönsterrapporten. Men det är många kvar, för jag vill ha en ganska lång matta till köket.   

 

Torsdagen den 7 november 2013 kl. 22:19

Gåsögon | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nytt infall

Det var ett bra infall det där med en ny pallklädsel. Den nuvarande klädseln har aldrig riktigt tilltalat mig. Så jag startade på en gång upp en ny väv och den här gången i förstärkta gåsögon. Ett mönster som jag är väldigt förtjust i, men som skulle ta alldeles för lång tid att tillämpa på en gångmatta. Jag har egentligen väldigt dåligt tålamod i vävstolen om jag ska vara riktigt ärlig. När idén är fullbordad, dvs. när den första  mönsterrapporten är genomförd och godkänd, skulle jag gärna börja med något nytt istället för att fullfölja projektet. 

På bilden ser det ut som ett vävfel har insmugit sig på ett ställe. Men det är bara en färgkontrast har jag kollat. Kom då att tänka på sägnen om den indianska gudinnan Spider women. Hennes ande finns i alla vävar och för att anden ska kunna komma ut ur den färdiga väven, finns där alltid ett litet vävfel! 

Kanske är det ett fel trots allt?

 

 

 

Tisdagen den 5 november 2013 kl. 23:33

Gåsögon | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Vernissage

Idag hade jag "vernissage" i Obbola. Dvs jag var ensam besökare, när sex av mina tidningsmattor hängdes på vikskärmarna på biblioteket. Inget mingel med bubbel. Men jag är så glad ändå. Det är inte så ofta vi lokala vävare får visa vad vi skapar. Vi får väl se om det kommer några reaktioner på dessa lite ovanliga alster. I december ska de visas på biblioteket i Holmsund. Under helgen har jag varit flitig och vävt klart "Svenska flaggan" och dessutom drejat fransen klar på "Björklöven i oktober". Det senare krävde mycken disciplin. Jag kommer att undvika fransar i fortsättningen. På väg hem från Obbola kom jag på vad nästa objekt ska bli; ny klädsel till sittpallen i hallen i förstärkta gåsögon. Det är en lagom lång väv för detta tidskrävande mönster.

 

Måndagen den 4 november 2013 kl. 10:49

Tidningsmattor | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Välkommen att klicka runt bland mina vävalster eller kanske bland dikter och bordsvisor. Ha så kul!

 

Kategorier

Allmänt

Bolsterväv

Gåsögon

Kattfotsmatta

Kypert

Noradräkten

Pärlor

Repslagning

Rips

Rosengång

Rug hooking

Tidningsmattor

Virkning

Väv

Väv

Vävstugan

Återvinning

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

LÄNKAR JAG FÖLJER

gudrunslappar.blogspot.com

trasmattan.blogspot.se/

torasvavstol.blogspot.se/

hannaleker.blogspot.se/

reragrug.blogspot.se/

irens-hobby.blogspot.se/

nastansjovavstuga.blogspot.se/

evabrittsbrusbod.se

 

 

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.