Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Än en gång däran....

Eftersom det är så jättetråkigt att knyta frans och fålla mattor, har jag naturligtvis istället startat upp en ny omgång i vävstolen. Det är mycket roligare att testa nya inslag och mönster. Färgerna den här gången känns som en hyllning till svenska flaggan och mönsterrapporten är som tagen från en matta vävd av mormor. Det blir nog en bra vardagsmatta. 

Jag har också gjort klart fållar och hängen på de tidningsmattor som ska ställas ut på biblioteket i Obbola nästa vecka. Det är många som är nyfikna på hur det kan vara möjligt att väva av tidningar. 

I vävstugan jobbar jag med min björk. Det har blivit ett litet rufsigt lövverk nu, men det är inte lätt att se att det är Betula Alba.   

 

Tisdagen den 29 oktober 2013 kl. 15:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Voila!

 I eftermiddags kunde jag lossa tre mattor från bommen. Det är alltid spännande att se slutresultatet, för det är svårt att få ett helhetsintryck, när mattan sitter i vävstolen. Längst in i rullen fanns då "Lönnlöven", som de såg ut i september. Den blev riktigt bra. Gåsögonen kanske inte lyste lika klart i alla bårderna, men OK. Kommer att bli en tålig matta i stugan, där jag numera har övergått från färgskalan Styvmorsviol till Nora-randning. Sedan rullade då "Björklöven i oktober" fram. Den mattan kan bli ett problem att placera. Så ljus och känslig för smuts. Men färgmässigt stämde det in på motivet. Lite rostbrunt på vissa håll, men annars växling från grönt till gult. Trean var då vad jag kallat "Blå eld", men så eldig hade den faktiskt inte blivit. Gåsögonen var bortkastade på de mörkare blå fälten. Men det blir en bra bruksmatta i utsatta lägen. 

I morgon är det bara att knyta fram varpen och starta på ny kula. Undrar just hur natten kommer att bli? De kreativa krafterna kanske tar över och rubbar sömnvågorna.  

 

Lördagen den 26 oktober 2013 kl. 22:42

Gåsögon | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nya tag

Inspirerad av helgens synintryck startade jag redan igår kväll en ny matta i gåsögonsväven. Nu lämnade jag den dämpade färgskalan och brassade på i en intensivt blå bård. Kanske lite väl brutal, men vi får väl se hur det slutar. Blått är på något sätt alltid harmoniskt även i de intensiva graderna. I vävstugan kämpar jag med björktemat, men fantasin har på något sätt inte hittat formen. Björkarna lyser med sin frånvaro. Kanske får jag återkomma i ärendet. Leveransen ska inte ske förrän till våren och de övriga tjejerna i vävstugan har säkert ett och annat i sina skaparsinnen som ger ett bättre budskap.

 

Tisdagen den 22 oktober 2013 kl. 19:26

Gåsögon | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Det finns inga gränser

I helgen har jag varit ner till Stockholm och haft en jättemysig helg med Junie och hennes pappa och mamma. Inte nog med det, jag har varit på en utställning på Färgfabriken (ligger på Liljeholmen) och med mina egna ögon sett vad Re Rag Rug har åstadkommit under ett års tid. Jag har nyfiket följt deras blog www.reragrug.blogspot.se. Det är två tjejer som har "tillverkat" 11 mattor av spill från textilindustrin och återvinningen hos Myrorna. Man säger mattor, men ingen av mattorna är vävda! De är skapade med helt andra metoder för att sammanföras till vad vi upplever som en matta; flätning, virkning, stickning, zigzag, tråckling och många, många, små stygn, you name it. Projektet var en matta per månad i ett år. Den tolfte mattan sitter de i utställningslokalen och syr på. Jag har svårt att tänka mig att det finns någon ytterligare teknik att använda sig av. Men det är ju jag det. Jag kan ju bara tänka i tuskaft och kanske rosengång.   

 

Måndagen den 21 oktober 2013 kl. 19:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

En rufsig gräsmatta

Nu har vi i vävstugan startat upp den väv med Björkinspiration, som ska bli vårt bidrag till Vävmässan 2014 här i Umeå. Vi ska alla väva var sitt bidrag och sen väljer vi ut vem som ska få representera oss. Jag tror att alla går omkring och funderar hur man ska förhålla sig till ämnet. Men det har inte satts upp några regler om vare sig färg, mönster eller motiv, så det är bara att ta det som en lek. Det ska bli kul att se alla variationer. Eftersom ingen vågade sig på att starta, gjorde jag en liten ansats i tisdags. Tänkte mig en lite rufsig gräsmatta med en rabatt pelargoner där bakom. Vi får väl se vart björkarna dyker upp.

Här hemma har jag nu vävt klart gåsögematta nr 2. Som av en händelse speglar den precis de färger som björkarna här hos oss har just nu; gula med en liten kvarvarande grön ton.

 

Torsdagen den 17 oktober 2013 kl. 17:36

Vävstugan | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Färggrannt

Är nere i stugan och gläds åt solsken och ett fantastiskt färgspel. Lönnlöven finns i hela färgskalan utom då blåtonat. En annan fantastisk färgkombination kan man beskåda på frukterna hos Benved. Ett stenhårt hylle i rosa runt frukterna som är lysande orange. Det är en modig färgkombination av Moder Natur. Jag tror att jag ska anamma den vid någon kommande vävnad. Detta året har verkligen mina blomrabatter fått jobba länge. Flera perenner är inne på sin andra omgång. En blomma, som tidigare aldrig har hunnit med ens en första omgång, är Sköldpaddsört. Men i år i oktober blommar den. Roligt att få se hur den ser ut. Det kunde lika gärna ha varit en decimeter snö så här års.

  

 

Lördagen den 12 oktober 2013 kl. 15:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Höstlikt

Jag har nu passerat experimentstadiet och gått vidare bland höstlöven. Det blir en ganska tunn matta den här gången. Passar kanske vid någons säng. Använder mig av flytande färgövergångar och det är ju så lövverket är så här års. Det varierar från grönt till rostrött. Man blir så imponerad av färgsättaren. 

Har idag varit och lånat tillbaka några av Tidningsmattorna som hänger i korridorerna på EkonomiNord. Behöver dem till utställningarna på biblioteken i november-december. Enligt utsago har de rönt stor uppmärksamhet hos besökarna på redovisningsbyrån. Jag lade mig ju vinn om att väva färgmässigt i ekonomiska termer och det verkar ha gått hem.

 

Onsdagen den 9 oktober 2013 kl. 17:42

Gåsögon | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Experimentstund

Den första mattan i gåsögon är nu slutförd. Jag kunde "konsumera" fem stora mattrasnystan, som legat och väntat på att få komma upp ur lådorna till dagsljuset. Sånt gläder en samlare. I kväll har jag hållit på med lite mönsterexperiment. Det ljusa provet är förstärkta gåsögon, dvs ett tuskaftinslag med mattvarp mellan varje trasinslag. Det ska jag nog tillämpa vid något tillfälle. Dock blir det inte på något långt objekt, för det var ganska tidsödande. Det blå provet var helt misslyckat. Tänkte att man kunde varva med två färger. Men gåsögonen kom bort helt. Jag hade valt för stor kontrast mellan trasorna. Det översta gula är nog det som kommer att få komma på tillväxt de närmaste dagarna = höstbjörk. Idag lyste verkligen de kvarvarande björklöven i klaraste gult.  

 

Måndagen den 7 oktober 2013 kl. 23:19

Gåsögon | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Äntligen!

Nu är lyckan fullständig! Den sedan länge omtalade gåsögonsväven är varpad, pådragen, solvad och skedad och framknuten. Och allt har fungerat ganska bekymmersfritt. Om man bortser från att jag tillbringade ett par timmar nere i vävstolen bland lattor och trampor. Hade problem med skälet, men det har löst sig. Noggrannhet premieras. På förmiddagen idag har jag också haft glädjen att påbörja en höstfärgsinspirerad matta. Tror att det kommer att bli en matta som utstrålar harmoni. Skaparens sinnesmod påverkar verket.

 

Onsdagen den 2 oktober 2013 kl. 13:30

Gåsögon | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Välkommen att klicka runt bland mina vävalster eller kanske bland dikter och bordsvisor. Ha så kul!

 

Kategorier

Allmänt

Bolsterväv

Gåsögon

Kattfotsmatta

Kypert

Noradräkten

Pärlor

Repslagning

Rips

Rosengång

Rug hooking

Tidningsmattor

Virkning

Väv

Väv

Vävstugan

Återvinning

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

LÄNKAR JAG FÖLJER

gudrunslappar.blogspot.com

trasmattan.blogspot.se/

torasvavstol.blogspot.se/

hannaleker.blogspot.se/

reragrug.blogspot.se/

irens-hobby.blogspot.se/

nastansjovavstuga.blogspot.se/

evabrittsbrusbod.se

 

 

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.