Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

I hamn

Så var då projektet Tidningsranor färdigt. Alla är inramade och har blivit döpta med namn associerade till miljön där de ska placeras; en redovisningsbyrå. Sen återstår det en del tidningsmattor som ligger ofullbordade i syrummet. De riskerar att bli UFO:n ett tag framöver. Ett märkligt fenomen har framkommit. När jag ser en färgglad annons i VK, tänker jag: Det är synd att jag inte väver med tidningar längre; den här annonsen skulle göra sig bra i väven. Nåväl, sånt händer ju också när man ser ett vackert påslakan, som inte är tillräckligt nött för att platsa som mattrasa, se nedan.

Det kändes skönt att ha fullgjort detta projekt och så packade vi bilen och åkte ner till stugan. Snödjupet måste vara rekord för iallafall detta århundrade, men jag hade fått fina, dyra snöskor i födelsedagspresent, så det gick, om inte som en dans, så iallafall jättebra att ta sig från vägen ner till stugan. Solen lyser och temperaturen är optimal. Jag får pga hudproblem inte sola så mycket, så det gäller att hitta någon sysselsättning inomhus. Det blev lite påskbak och så skulle dammtussarna, som samlats sedan älgjakten tas om hand. Men tiden däremellan då? Upptäckte då att jag inte tagit med mig något att sysselsätta händerna med. Gick på jakt i linneskåpen och inventerade påslakanen, men alla var fullt brukbara. Hittade som tur var ett slitet underlakan av hemvävd natur, som jag kunde sätta saxen i utan dåligt samvete. 
 

 

Torsdagen den 28 mars 2013 kl. 08:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Utflykt till Ångermanland

Idag var jag med när Västerbottensvävarna hade årsmöte nere i vävstugan i Hörnefors. Jag blev så avundsjuk på deras rymliga vävlokal. Och imponerad av deras fina uppsättningar. Bland annat en matta i diamantkypert. Det är ett av de mönster som jag funderar på i nästa solvning här hemma. De hade flera uppsättningar av breda drälldukar, linnegardiner, kuddar i plattväv, roliga löparvävar med bl.a. kvistar, sisalgarn, matta i dubbelbindning med skaftväxling, you name it. Jag har lagt ut bilder i Galleriet under Andras vävar. Det är roligt att träffa likasinnade och upptäcka hur vi alla är uppslukade av att skapa något nytt. Vid dessa möten blir vi inspirerade av varandra och går hem med huvudet fullt av nya tankegångar. T.ex. hur kan jag visualisera en björk? Det är temat inför 2014. Som ångermanlänning har jag inga ärvda alster med västerbottensanknytning, men jag får kanske vara med ändå när det är vävmässa i Umeå nästa år. Min matta i dubbelbindning som jag döpt till Björklöven, kan kanske vara ett bidrag och så har jag ju mattan på kistlocket i stugan. 

    

 

Lördagen den 16 mars 2013 kl. 22:56

Väv | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Rena rama löpande bandet

Nu har jag fått upp farten. Jag hade köpt dyrt lim på Konstnärshopen, för att fästa inramningen av långsidorna på tidningsbonaderna, men Skollim är faktiskt lättare att applicera. Svårare är det att få till snygga hörn. Bomullsbanden är tättvävda och hårda. Jag vill ju att det ska se ut som en tavelram med gerade hörn. Att det var så många arbetsmoment innan arbetet är slutfört tänkte jag nog aldrig på. Och det är inte vävmomentet som dominerar.

 • Samla tidningssidor
 • Rulla sidor
 • Varpa, Dra på, Skeda,Knyta fram
 • Väva
 • Klippa ner
 • Sick-sacka förvävningen
 • Klippa rent långsidorna, så att det blir jämna
 • Applicera band på kortsidorna med symaskin
 • Applicera band på långsidorna med lim
 • Vika hörnen och fästa vikningen för hand
 • Göra lämpliga band för upphängning

Födelsedagen framskred i lugnets tecken. Bakade en morotskaka som alternativ tårta och sen fortsatte jag med produktionen av bonaderna.    

 

 

Onsdagen den 13 mars 2013 kl. 22:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Äntligen!

Idag fick jag äntligen klippa ner väven med tidningsmattorna. Det har blivit 13 mattor och 4 grytunderlägg!!! Nu återstår ett troligen ganska tidsödande jobb; att fålla dem. Har köpt 50 meter svarta bomullsband i kypert. Kortsidorna fållar jag på maskin, men i den mån långsidorna ska fållas, kommer det att ske med med lim. Min Pfaff vill inte återuppliva den smärta den genomgick härförleden. 

 

Söndagen den 10 mars 2013 kl. 12:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nu är vi där igen

Trots att jag bara varpade 16 meter och att jag har vävt mest varje dag i flera veckor, har jag inte kommit fram till "glahåle" som någon kallade det. Dvs att slutet av varpen har nått fram till solvarna. Förhoppningsvis har jag bara någon meter kvar på bommen. Har vävt en sista tidningsmatta och har nu gått över till papperssnören och industrifilt. Det verkar som att jag vill hålla mig kvar inom cellulosaindustriernas produkter. Det är ju konstigt med tanke på hur jag brukar kommentera Ådalen, där ju mycket av den varan har tillverkats. Men jag tänker inte sätta något av mina uttryck på pränt och riskera att bli utsatt för hot på nätet.

Idag klippte vi ner en mattväv på vävstugan och jag tyckte att alla mattorna var såna man blir glad av att se. Mycket färger och fina harmonier.

 

Tisdagen den 5 mars 2013 kl. 23:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Välkommen att klicka runt bland mina vävalster eller kanske bland dikter och bordsvisor. Ha så kul!

 

Kategorier

Allmänt

Bolsterväv

Gåsögon

Kattfotsmatta

Kypert

Noradräkten

Pärlor

Repslagning

Rips

Rosengång

Rug hooking

Tidningsmattor

Virkning

Väv

Väv

Vävstugan

Återvinning

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

LÄNKAR JAG FÖLJER

gudrunslappar.blogspot.com

trasmattan.blogspot.se/

torasvavstol.blogspot.se/

hannaleker.blogspot.se/

reragrug.blogspot.se/

irens-hobby.blogspot.se/

nastansjovavstuga.blogspot.se/

evabrittsbrusbod.se

 

 

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.