Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Slarvigt

Det är så härligt med en varp, som är både kort och förhållandevis smal. Man förväntas inte väva två meter mattor i samma mönster, utan kan gå in för att tex väva kuddar och byta mönster efter bara en halv meter. Dörrmattor är också lämpligt långa.

Just nu är jag inne i en slarvtjällsperiod.Känns bra att kunna förbruka de där små restnystanen, som tar så stor plats i mattraslagret.

 

Torsdagen den 29 november 2012 kl. 20:42

Väv | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Utrensning

Det var inte lika dramatiskt som i Oksanens bok, men visst krävde det lite obekväma beslut att företa utrensning i linneskåpet.

Jag hade bearbetat mitt strykberg och skulle lägga in ett antal nystrukna löpare i linneskåpet, men det gick inte. Det var fullt! Det blev lite ångestladdat; måste jag sluta att väva? Oh, hemska tanke! Då var det bättre att ägna sig åt en annan hemsk handling: städning. Det är det minsta jag gör i vårt hem. "Tur att vi får främmande ibland" sa barnen när de bodde hemma. Men jag tömde dukhyllorna och påbörjade en känslokall bedömning av varje objekt. Vem har gjort den här duken? När använde du den sist? Hur många vinfläckar går inte att få bort? Tycker du att den är snygg? Kommer dina efterlevande att vilja ha den?

Det uppenbarades några sanningar. Jag har hängt på  många prenumerationer av Allt om Mat, där det har erbjudits dukar och servetter som extra gåva.  Under åren har mitt tycke för olika färgskalor förändrats.  Tygservetter använder vi aldrig, inte ens som prydnad på köksbordet. Det blev en ganska ansenlig hög av dukar, som jag kommer att skänka till bättre behövande. 

När jag stod där och valde och vrakade, kom också tanken att jag borde märka upp en del av de kvarvarande dukarna och berätta historien bakom deras tillkomst. Där fanns mamma Adéles stora duk i gåsögon, som hon vävde på Stöndars lanthushållsskola. Farmors röda julduk i två våder, varav den ena skarvats mitt på med fällsöm. Korsstygnsduken på aidaväv, där vi flickor i klass 6 broderade var sitt hörn och sen lottade ut för att få ihop pengar till skolresan till Stockholm. Den breda drällduken som Brunos mamma vävde, när hon var med i vävstugan i Mjällom. Sidenduken som Bruno köpte när han var FN-soldat i Gaza. 

 

 

 

Lördagen den 24 november 2012 kl. 15:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

De är fullbordade

 Nu är alla mattorna fållade och snart också rensade från de små förargliga trasflikarna som uppenbarar sig på avigsidan. Därmed kunde jag med någorlunda gott samvete dra på en ny varp i helgen. Vis av erfarenhet blev det en ganska kort varp, eftersom jag alltid blir så otålig, när jag närmar mig slutet. Har skedat den i tuskaft med ömsom två trådar i rör och ömsom en tråd i rör. Effekten blev ett mönster som jag får "mormorskänning" av. Lite gammeldags. 

 

Onsdagen den 21 november 2012 kl. 14:31

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Bravo!

Jag applåderar både Zlatan och mig själv. Har fållat tre av mattorna!! Nu gäller det att hålla i. Inte lämna de sista till en annan vecka. Man börjar ju alltid med de man är mest nöjd med. Då är det lätt att ambitionerna slirar inför de sista mindre intressanta objekten. Lite mobbing.

 

Onsdagen den 14 november 2012 kl. 22:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Äntligen!

När man ser de sista varven på varpbommen, börjar man längta tills den ska ta slut. Men det är som  att varptrådarna bara töjer ut sig och blir längre och längre. Idag hade jag då iallafall kommit till "vävs ände" och fick ta fram saxen och ha vernisage.

 

Längst in var en rosttonad matta med inplock Den hade jag nästan glömt bort. Jag vävde den redan i våras efter att jag klippt ner och skedat om varpen.

Sen kom en rosarandig matta, som ger ett lite julaktigt intryck. Ville att de färgade varptrådarna skulle komma igen i inslagen.

 

I mina föräldrars sovrum fanns en matta som jag alltid stått och beundrat. Den är vävd i en röllakansteknik, men jag valde att väva den med upplockade öglor, noppväv.

I stugan har vi en skraltig altandörr, som släpper in stormvindar ibland när nordvästen ligger på. Den här rullen skall få dämpa draget lite grandAtt mötas och skiljas ger en liten oväntad effekt. Lite röllakan men inte så krångligt.

 

Finalen var en ryggdyna till gungstolen nere i bastun.

 

Nu återstår då det tålamodsprövande arbetet med att färdigställa alla dessa alster. Det gäller att ha stark karaktär och inte påbörja något nytt inspirerande projekt. Vi får väl se hur det går med det. Karaktären i det avseendet brukar inte vara så stark.

 

 

Söndagen den 11 november 2012 kl. 15:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Välkommen att klicka runt bland mina vävalster eller kanske bland dikter och bordsvisor. Ha så kul!

 

Kategorier

Allmänt

Bolsterväv

Gåsögon

Kattfotsmatta

Kypert

Noradräkten

Pärlor

Repslagning

Rips

Rosengång

Rug hooking

Tidningsmattor

Virkning

Väv

Väv

Vävstugan

Återvinning

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

LÄNKAR JAG FÖLJER

gudrunslappar.blogspot.com

trasmattan.blogspot.se/

torasvavstol.blogspot.se/

hannaleker.blogspot.se/

reragrug.blogspot.se/

irens-hobby.blogspot.se/

nastansjovavstuga.blogspot.se/

evabrittsbrusbod.se

 

 

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.