Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Styvmorsviol

Jag har ofta undrat över namnet på min favoritblomma: Styvmorsviol. Namnet klingar inte lika positivt, som ett fält av dessa blommor gör. Av en slump hittade jag denna förklaring:

"Vid benämningen Styfmorsblomma har man föreställt sig blomkronans största nedåt vända blad som en styfmoder, de tvenne bakom detsamma varande foderbladen såsom stolar, dem hon för sig sjelf begagnar; de båda små henne närmast sittande kronbladen, såsom hennes egna döttrar, hvilka hvardera erhållit en stol, och de två större, uppåt vända kronbladen, såsom styfdöttrar, hvilka tillsammans erhållit endast en stol." : R. DYBECK." 

Det är alltså de sällan beskådade foderbladen som är nyckeln. Utåt sett dominerar annars "styvdöttrarna" med sin färgprakt.  

 

 

 

Måndagen den 9 januari 2012 kl. 10:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Vävutflykt

Alla medlemmarna i vår vävstuga gjorde idag en utflykt till Baggböle Gård för att hämta inspiration och nya idéer. Där hade nämligen Ingela Hansson och Barbro Pettersson en trasmattsutställning i en gammal lagård. Alstren var många och även  teknikerna. Alla blev mycket inspirerade och fick idéer om vad vi ska ta oss an här i vår. Kanske en rundväv för att väva sittdynor till våra utemöbler. Vi ska nog också blanda färger på varptrådarna. Ingela hade även en hel uppsjö av mattrasor av alla de färger och kvaliteter, så när det fattas något vet vi vart vi ska styra kosan.  Vi fick även en god kaffetår med hembakta bullar och kakor. Hemresan skedde under kontemplation över vad vi sett och hur nästa objekt ska förverkligas.

I Galleriet under Baggböle gård kan du se en del av mattorna.  

 

Söndagen den 8 januari 2012 kl. 17:55

Vävstugan | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Spetsfyndigt

Jag fortsätter att fålla och fodra och knyta och nu har jag  bara två objekt kvar. Känner mig mycket tillfreds. Det är inte alltid saker blir vad man tänkt sig, men den här kassen hamnade under den ursprungliga rubriken. Den blir väldigt söt om jag får säga det själv.  Spetsarna kommer från en underkjol annodazumal och ett överlakan. Det är roligt med återbruk. Jag håller på att fläta en kyrktöm som axelrem. Bruno säger att jag är för gammal för en så söt kasse, men den kan väl få hjälpa till att upprätta jämnvikt i utstrålningen.

 

Här är en kasse som blev en kudde. Jag tyckte att den blev för dominant som kasse. Har fällt in en snodd i sömmarna runt om. Den är vävd i stränggarn och är mjuk och skön bakom ryggen i TV-soffan.

 

Så har vi här är en löpare, som även den blev en kudde. Jag har egentligen övergivit min fablesse för styvmorsvioler, men här finns den violetta tonen trots allt kvar. (Det finns mycket mattrasor i de färgerna i mitt förråd) Kanske återkommer jag i framtiden till denna färgskala.

Vad som återstår av de ofullbordade verken, är dels en sittdyna till bastun i stugan och så bonaden med motiv över fjärden. Ska brodera några segelbåtar och sen rama in den. 

Sen.!!!    Yiipii!    Dags för en ny varp!     Men inte så lång.

 

Fredagen den 6 januari 2012 kl. 23:11

Väv | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Välkommen att klicka runt bland mina vävalster eller kanske bland dikter och bordsvisor. Ha så kul!

 

Kategorier

Allmänt

Bolsterväv

Gåsögon

Kattfotsmatta

Kypert

Noradräkten

Pärlor

Repslagning

Rips

Rosengång

Rug hooking

Tidningsmattor

Virkning

Väv

Väv

Vävstugan

Återvinning

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

LÄNKAR JAG FÖLJER

gudrunslappar.blogspot.com

trasmattan.blogspot.se/

torasvavstol.blogspot.se/

hannaleker.blogspot.se/

reragrug.blogspot.se/

irens-hobby.blogspot.se/

nastansjovavstuga.blogspot.se/

evabrittsbrusbod.se

 

 

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.