Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Tisdag i vävstugan, fast inte på Eriksdahl.

Ingen verkar lida några större men av gårdagens livliga tillställning, även om det varit lite si och så med sömnen hos några. Kanske beror det på fullmånen. Vi fortsätter idogt med våra alster. Jag gjorde klar påsklöparen och gick vidare till en löpare i spetskypert. Att trampa ett, två, tre, fyra kan förefalla mycket enkelt att utföra för en normalbegåvad pensionär, men ibland sick/sackar man i räkningen. Det gäller att hålla tankarna i samma spår och inte lyssna nyfiket vad som sägs i vävstolen intill. Vi hade en liten stund teori på eftermiddagen, men några klagade då att de kände svåra sömnbehov, så lektionen blev kort. Efter middagen var vi några som återvände till vävstugan för att väva vidare en stund men även för att tulla på vindunken, som inte blev helt tömd vid gårdagens fest. Efter ett par plastmuggar vin och några inslag på väven gick jag hem till hotellet och lyssnade på ett intressant föredrag om Afganistan. Där råder ingen ordning alls och jag förstår inte hur det skall kunna bli någon reda på alla konflikter såväl inom landet som bland landets grannländer, där många olika sympatiserande grupper befinner sig. Nu tänker jag gå och få mig en kopp kaffe om jag nu lyckas ta mig fram till kaffepannan. Anläggningen har nämligen invaderats av 60-70 pensionärer, som vet hur man håller sig framme. Sån blir aldrig jag! 

 

Tisdagen den 31 mars 2009 kl. 20:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nu kanske det snurrar åt andra hållet

I kväll hade vi nämnligen fest på vävloftet efter väl genomförd arbetsdag. Arbetsdagen innebar för min del två stycken "bröddukar" dvs små tabletter vävda i bredd i färgskala att matcha påsklöparen. En av de snabbast genomförda vävarna, men inte desto mindre dekorativa och fina. Skulle gärna väva ett par till. Sen började en av dagens snurror, dvs snoddar till väskorna, som flätas med åtta trådar i ett sinnrikt möster. Det gäller att hålla ordning på tåtarna. Ibland blir det trassel. Se galleriet. Strax före middagen påbörjade jag "min egendesignade" påsklöpare. Väver den i kypert. Den blir inte så intensivt gul då pga att varpen blir mer synlig. När så middagen var intagen och vi tagit oss en liten powernap så hade vi en liten fest i vävstugan med vin och ost och vindruvor. Mia tog fram sitt dragspel och spelade bl.a. en låt som hette Annica. Borde jag ta noterna på, så att Bruno kan spela den för mig på altanen i stugan. Sen berättades det ett antal roliga historier som inte är lämpliga att återberätta i detta media. Då kanske Norton slår ut bloggen.

Vi fick en liten frågesport om sagor och sagofigurer beskrivna med andra formuleringar. Jag hade två rätt. Har nog läst för lite sagor för mina barn. Fast när man fick facit var allt glasklart. Sen fick vi en påse med lite rekvisita för applicering kring våra huvuden. Ska visa dem i galleriet någon dag. Ingen var precis till sin fördel, men man gladde sin omgivning. Mia hade en specialskriven vävvisa som vi med möda kunde framförda pga skrattparoxysmer. Det var en jättetrevlig kväll. Musklerna kändes betydligt mjukare denna kväll jämfört med andra.

 

Måndagen den 30 mars 2009 kl. 21:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Runt, runt, runt, det snurrar ...

I natt tappade man ju en timmas sömn och det kände jag av när jag vaknade. Kanske kroppen protesterar mot det intensiva livet på loftet. (I vävstugan, tro inget annat!)

Söndag till trots och även under gudstjänsttid har jag denna dag vävt en väska/kasse i rundväv. Man väver i två lager och den hänger ihop i sidorna. Förunderligt märkligt, men sant. Motivet på kassen är "Utsikt från en stuga", om det känns igen från andra sammanhang. Blev riktigt bra. Ikväll blir det en tidiga kväll. Det är fullmåne och många klagar över dålig sömn.

 

Söndagen den 29 mars 2009 kl. 18:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Nu väva vi sammet

Full rulle även på den sjätte dagen. Nu har vävfröken åkt hem över helgen. Hon är säkert orolig för vad hennes adepter ställer till med i vävsalen i hennes frånvaro. Men hon kan vara lugn. Vi väver vidare för allt vad tygen/tråden håller. I dag hade jag och även några andra problem med brustna trådar. Då får man knyta en knut på såväl varptråden som tålamodet. Avslutade den söta ripslöparen efter många om och men och övergick till en sammetsmjuk pannlapp i dubbelväv. Valde färgskala styvmorsviol. Det är svårt att vänja sig av med ett väl inarbetat färgval. I kväll har vi sett på Robinson. För att få köpa en drink i baren måste man sitta i matsalen, som har hårda skinnstolar. Nu har inte bara skulderbladen domnat bort utan även de ädlare delarna. Det vill inte säga litet. Jag bloggar stående, men säger nu Go'natt!

 

Lördagen den 28 mars 2009 kl. 21:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Ingen rast, ingen ro, men kul.

Liksom tidigare dagar arbetar vi från bittida till sent utan vila. Kroppen är lite chockad och protesterar ibland, men själen njuter. I dag  vävde jag först en liten bordsduk i daldräll. Gick riktigt bra, men man kan inte låta tankarna gå åt något annat håll än väven, för då kommer man av sig i räkningen. Sen hade vi lite teori om beräkning av bredder och trådar och sånt. Hoppas att jag kommer ihåg lite grand iallafall till dess att jag kommer hem. Innan middagen kom jag igång med en ripslöpare med små söta blommor på. Men vid halv sju sa hjärnan ifrån och jag packade ihop och gick hem till rummet. Tänker ta mig ett glas vin i kväll och titta på Lets' dance.

 

Fredagen den 27 mars 2009 kl. 19:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Full fart

Efter en god natts sömn och en likaledes välmatad frukost fortsatte vi vävandet. Innan dagen var slut hade vi totalt nio vävar uppe och så gott som klara att väva i. Jag vävde en vit löpare i halvdräll. Klarblått bårdinslag. Hade ett förfärligt schå med att hålla rätt på tuskaftstramporna till att börja med, men lyckades lära mig en ramsa att rabbla i huvudet för att veta var jag skulle sätta ner foten. Det är jättefint väder här nere, några minusgrader och klarblå himmel. Synd att man inte har tid med några långpromenader. I kväll har vi sett en liten film runt historiken av bruket och sen var det kaffe och tårta och så en kille som spelade gitarr och ledde lite allsång i Dan Anderssons anda. Han hör väl liksom till bygden häromkring. Sen öppnade baren och curlingspelandet vidtog.

 

Torsdagen den 26 mars 2009 kl. 21:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Full arbetsdag

Liksom igår körde vi igång så snart frukostbuffén var svald. Jag satte då igång med att väva en handduk i skuggväv. Snarlik kypert. Inslaget var blått sammetsgarn. Jag kommer att ta betalt av den som torkar sig på den handduken. Jättefin. Det tog mig hela dagen fram till middagen. När den, middagen vill säga, var intagen gick vi tillbaka till vävstugan och fortsatte med att göra klar vävar. Jag hjälpte till med att solva och skeda en väv med bröddukar. Små tabletter som man har på kakfaten. Vävs två i bredd. Inne i en av föreläsningssalarna i herrgården spelade man curling på en typ av nålfiltsmatta, men sånt har ju inte vi tid med. Det finns en jättefin hantverksbutik här på området, där man skulle kunna spendera en och annan pensionskrona. Men nu försöker jag koncentrera mig på mitt eget hantverk ännu ett tag.

Varför står det en reklamruta om att gå ned 5 kilo längst ner på min blogg?

 

Onsdagen den 25 mars 2009 kl. 20:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Nu har allvaret börjat

Efter en riklig frukost körde vi så igång. Jag varpade "min" påsklöpare. Varpen gjordes dubbelt så lång som den väven skall vävas, men lades sedan dubbel. Allt för att inte göra misstag när man räknar och byter färg på varptrådarna. Det blir lika på varje sida. Det var ju fiffigt. Sen var det dags för lunch, soppa, sallad och semla. Herregud, hur ska detta sluta?! Efter lunch solvade jag och Wilma en annan löparväv. Den hade fyra olika partier, så vi får väl hoppas att vi räknade rätt. Sen var det dags för middag, Kroppkakor med sylt och skirat smör och sallad. Tillbaka till vävstugan, som ligger på andra våningen i en av byggnaderna som heter Dragonen. Där började nu flera av vävarna vara pådragna, solvade och skedade, men då kom det kritiska skedet: Provvävningen. Är allt rätt gjort? Det framkom ett och annat misstag, men mycket går att rätta i efterhand. Men en och annan bakläxa förekom. Sen till herrgården där en tidigare lärare på folkhögskolan berättade om personerna som grundat stället och om den konst som hänger på väggarna. Kaffe med smörgås därefter och nu står jag här i "lobbyn" och bloggar. Tyvärr finns inget uttag för USB så jag kan inte föra över några bilder.  God natt och sov gott!

 

Tisdagen den 24 mars 2009 kl. 20:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

All vår början

Efter en hård natt ombord på nattåget och 5½ timmes väntan i Uppsala kom vi så småningom till Gysinge, fick lunch och satte sen igång kursen. Vi är åtta tanter med lite olika väverfarenhet, men jag tror det jämnar ut sig i längden. Vi har förskedat och dragit på tre olika sorters löparvävar. Själv kunde jag naturligtvis inte låta bli att tala om att jag tycker om att komponera mönster, så jag blev satt att designa en påsklöpare. Varpordningen vill säga. Det var en ny erfarenhet, vi får väl se vad det blir för resultat. Jag ska varpa i morgon. I kväll var jag för trött i huvudet för att kunna fortsätta ett kvällspass utan har tagit ett tupplur på rummet. Har utsikt mot slottsparken vid Dalälven. Vädret är kulet. Snön ligger fortfarande kvar även här.

Nu blir det kvällskaffe med smörgås och sedan tidig kväll.

 

Måndagen den 23 mars 2009 kl. 19:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Nu är det snart dags

I morgonkväll bär det iväg mot Gysinge. Jag har väldiga problem med packningen. Två veckor i vävstugan. Fritid, har man det? Dresscode i matsalen. Qui-gong eller gympa. Promenader. Ishalka. Vårsol. Men det kommer säkert att gå bra hur än jag packar. Jag ser verkligen fram mot de här kursveckorna. Om jag hittar en dator där på skolan, kommer jag att lämna rapporter över mitt framskridande i vävkonsten på denna blogg. Vi synes.

 

Lördagen den 21 mars 2009 kl. 21:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Välkommen att klicka runt bland mina vävalster eller kanske bland dikter och bordsvisor. Ha så kul!

 

Kategorier

Allmänt

Bolsterväv

Gåsögon

Kattfotsmatta

Kypert

Noradräkten

Pärlor

Repslagning

Rips

Rosengång

Rug hooking

Tidningsmattor

Virkning

Väv

Väv

Vävstugan

Återvinning

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

LÄNKAR JAG FÖLJER

gudrunslappar.blogspot.com

trasmattan.blogspot.se/

torasvavstol.blogspot.se/

hannaleker.blogspot.se/

reragrug.blogspot.se/

irens-hobby.blogspot.se/

nastansjovavstuga.blogspot.se/

evabrittsbrusbod.se

 

 

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.