Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

SORGLIGT BESKED

Det känns så sorgligt men min hemsida kommer att försvinna till sommaren. Zoomin lägger ner hela sin verksamhet.

På hemsidan finns min vävartid dokumenterad. När jag gick med på Zoomin hade jag just börjat min vävarkarriär, så utvecklingen finns väl beskriven. Har naturligtvis backup på såväl bilder som texter, men det kommer att vara mera för mitt eget bruk och ointressant för utomstående. Får se om jag hittar någon ny portal. 

Jag finns på Blogspot i ett något liknande upplägg.

Men än så länge rullar vävarna här ovan. 

Idag klipptes ytterligare en av mina jeansmattor ned. Jag tänker vara med på Expon i Ullånger även i år och hoppas då att få sälja mattan. Pengarna går då till det barnhem i Sydafrika som vännerna Karin och Christer driver utanför Durban i Sydafrika. Jag fick nämligen en hel hockeytrunk full med slitna jeans från Christer i samras och de har jag nu massakerat till mattrasor. Tänker återgälda gåvan till barnhemmet.  

Tisdagen den 6 februari 2018 kl. 21:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ljusnande framtid

 Så har jag då äntligen klippt upp samtliga jeans som jag fick i gåva av Karin och Christer Solgevik. Det har varit mitt handarbete framför TV:n under hösten. Nu återstår då att omvandla nystanen till dekorativa mattor, som lockar till köpare under sommaren. Min avsikt är att sedan vidarebefordra de bidragen till den jättefina skolan Karin och Christer har byggt upp i Sydafrika. Man kan läsa om projektet på Facebook under namnet Ett värdigt liv. Det är ett fantastiskt arbete och engagemang de har lagt ner. 

 

Lördagen den 6 januari 2018 kl. 15:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Spridda skurar

Denna vinter, som man nu väl kan benämna vår, har jag försökt utöka mitt kreativa skapande med lite nya idéer. Letade fram mina rep slagna av mattrasor och lusläste Knopbibeln och åstadkom några små karottunderlägg. Det krävs mycken tankemöda för att knyta en knop. Lättare var att binda korgar av repen, men det krävde i gengäld en ordentlig styrka i händerna. Hittade sedan i mina gömmor en påse med knappar dekorerade med "blommor" virkade med vackra garner. Det var ett tidsfördriv från i somras. Monterade upp dem på ett par gamla panellängder och vips hade vi nya köksgardiner. Tog sedan mig an den bandväv, som jag startat för ett par år sen. Men jag har väldigt svårt att få jämn bredd på bandet och staden blir jätteful. Ska vara med i en workshop i bandvävning till helgen vid RÅM i Luleå, så kanske det blir bättre nästa försök. Fastnade sedan för ett inlägg på Facebook, där en kvinna visade hur hon vävde en rund matta med 8-10 "varptrådar" av mattrasor. Inslagen skedde också med dessa varptrådar. Jag kom en bit på väg och ska nog åstadkomma åtminstone en stjärtlapp med denna tekniken. Allt detta för att kompensera bortfallet av vävstolen. Men snart är det sommar och då återvänder jag till den.

 

Måndagen den 17 april 2017 kl. 23:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Rehabiliterad

 

Sent om sider har jag återhämtat mig från den depression jag hamnade i, när vi blev uppsagda från vår vävstuga. Nu har det fixat sig med en ny lokal och allt ska nog bli bra i slutändan. Då kan jag komma upp till ytan och ta tag i saker som blivit liggande. Vävde denna matta i början av hösten. Mönstret heter Klosterfönster och är mycket dekorativt, om än lite psykedeliskt. Det gick åt massor av mattrasor och jag blev tvungen att uppsöka IKEA för att köpa ett par underlakan Ditte. Jag ser att i vävarkretsar är dessa lakan eftersökta. Finns i flera kulörer. Nu är snart mattan fållad och klar. Jag har fått löfte att hänga den på Min Hälsa i Holmsund för att pigga upp en lång vit korridor. Förra vintern hängde min "Kejsarpingvin" där och spred ett varmt gult sken, nu blir det lite kallare toner.

 

 

Söndagen den 18 december 2016 kl. 19:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Favorit i repris

Idag tog sommarvädret en paus och då passade det bra att åka till Folkja och göra några inslag.  Sommarens målsättning är att väva en jeansmatta framför diskbänken här i stugan. Det kan jag väl vara värd?! Mönstret är en repris från en såld matta. När den är klar ska jag väva en liten dörrmatta av de jeanssömmar jag lyckats samla ihop. Det behövs ca 30 sömmar. Det är många jeans det!! .

 

Onsdagen den 10 augusti 2016 kl. 23:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Det finns hopp

Vi har nu bott tre månader i vår lägenhet och vi trivs jättebra! Nära till stadskärnan, shopping och kulturliv. Men: jag känner mig så sysslolös! Tillbringar kvällarna framför TV:n och tittar på fjantiga program. Saknar mitt skapande. Jag har även under mitt mest intensiva yrkesliv alltid ägnat mig åt någon typ av skapande. Oftast textilt, men även många andra varianter av hantverk.

Nu är det mesta på plats efter flytten, så nu är det dags att ta tag i mitt livsbehov. I flyttkartongerna finns många virknålar och stickor och garner, men jag känner inget behov av nya sockar och huvudbonader, så det får bli något annat.

I går var jag med i en workshop rubricerad korgbindning uppe i Medle med Karina Persson. Vi använde oss av mattrasor och näver och band små korgar, som ett första verk. Riktigt roligt och kommer att kunna ge ett andra liv åt alla små mattrasnystan, som finns med i flyttlasset.

Har du inte nog med korgar, tänker då någon. Jo, men ingen som jag har gjort själv.

 

 

Söndagen den 10 april 2016 kl. 21:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Säsongsfinal

Idag gjordes det många klipp i vår vävstuga. Aldrig har vi varit så producerande någon termin tidigare. Och det var många lyckade alster som såg dagens ljus

.

 

Tisdagen den 8 december 2015 kl. 22:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hur ska detta sluta?

Här har rått tystnad hela hösten, vilket beror på att jag genomgår ett sorgearbete. Jag ska nämligen flytta och jag kommer inte att kunna ta med mig vävstolen. Vi blev erbjudna en lägenhet på andra våningen i ett hyreshus och ett sånt erbjudande kan man inte nobba.  Men vävstolar i hyreshus är inte så väl sedda. Mitt engagemang i vävstugan här i Holmsund finns ju kvar och jag ska väl på ett eller annat sätt ändå kunna tillfredsställa mitt kreativa sinne. Kanske blir det rug-hooking eller broderi?

 

Måndagen den 19 oktober 2015 kl. 09:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Slutexponering

Idag var sista dagen för Höga kusten Expo 2015. Det har varit en rolig upplevelse att delta där. Expon håller ju en suveränt hög klass på alstren från alla utställare. Jag har fått många fina kommentarer och försäljningen har gått bra. De karottunderlägg som syns på bilden är sålda liksom mattan i mitten på bordet och den blåa kudden. Dessutom två ytterligare trasmattor och en tidningsmatta. Jeanssömmarna har rönt många kommentarer. Jag måste nog upprepa den succén.  

 

Söndagen den 26 juli 2015 kl. 23:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Showroom vid Ångermanälven

I lördags vajade mina mattor för vinden vid entrén på Björkuddens Hotell och Restaurang. Förutom mig, var det tre kvinnliga konstnärer och en kvinnlig silversmed som visade våra alster vid entrén till hotellet. Tyvärr var det dålig publikanslutning, men det var trevligt att lära känna de andra deltagarna och vädret var någorlunda soligt och varmt. En erfarenhet rikare om än inte monetär. Den 18:e denna månad ska jag vara med i ytterligare en utställning, den här gången på Höga kusten Expo i Ullånger. Där ställer en mängd olika konsthantverkare ut och det brukar vara mycket hög kvalitet på det som visas upp. Vi får se hur mina alster uppskattas. Jag upplever att många tycker om vävda alster, men att de inte hittar någon plats eller funktion för dem i sina hem. Inga mattor på golvet och inga dukar på bordet. Ändå ser jag en viss nytändning för vävnader, men det blir då ofta som en dekoration istället för som nyttoföremål. Men inte mej emot! Jag älskar att dekorera med mina mattor!

 

Måndagen den 6 juli 2015 kl. 22:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Knäppt

Jag undrar var dessa kommer att hamna? Vid några sysslolösa tillfällen under vintern har jag virkat lite bågar kring fyrhåliga knappar. Än har jag inte någon slutlig plan för hur jag ska gå vidare med dem, men de är ju ganska dekorativa, så de måste få ett liv efter detta. I linneskåpet, eller arkivet som jag kallar det ibland, finns en hel del linneservetter, som kanske borde få komma fram i solljuset. Varför inte kombinera dessa företeelser.

 

Torsdagen den 4 juni 2015 kl. 09:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Hockeyfan?

Detta är ett mycket märkligt faktum: Jag, som aldrig varit på en hockeymatch i hela mitt liv, har vävt tre mattor, som skulle kunna vara reklampelare för tre hockeylag i min omedelbara närhet. Den rödgröna mattan för det i dessa tider hårt pressade Modo Hockey, de vita björkstammarna representerar i år framgångsrika Björklöven och den nu i vävstolen aktuella svart-gula mattan får antingen stå för Skellefteå AIK i topp eller som tröst till gamla AIK.

 

Måndagen den 2 mars 2015 kl. 10:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Solsken inne i alla fall

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu har jag tömt mitt färgcentra på alla färgkombinationer som kan associeras till Styvmorsviol. Det blev nog minst ett dussin olikfärgade rosengångsränder innan bottentrasorna tog slut. Därför valde jag att använda mig av endast en färg på bårderna i den grå jeansmattan, som just nu är under produktion. Det fick bli gult, som ersättning för det gula solskenet som lyser med sin frånvaro. Det är ett väldigt plottrande att väva mattor av jeans. Trasorna är korta och skräpiga. Det gäller också att variera inslagen mellan trasor från framsidan eller baksidan av jeansen, eftersom det skiljer så mycket både i kulör och kvalitet.

 

Söndagen den 1 mars 2015 kl. 22:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Jag lovar....

Jag avlade för en gångs skull ett nyårslöfte om att slänga saker, som inte hade gjort någon nytta de senaste fem åren. Nu i januari startade jag med att öppna garderobsdörrarna här i arbetsrummet och faktiskt har ett par gamla datorer åkt iväg och likaså otjänliga kablar och datadisketter.  Nästa hotade plats är då bokhyllan. Där flockas, förutom en massa räkenskapshandlingar, ett par hyllmeter med visböcker och då framförallt: Snapsviseböcker. Visst har jag druckit en och annan snaps de senaste fem åren, men sällan har jag behövt bläddra i någon av dessa böcker, för det mesta finns lagrat på andra media. Men trots det kommer inte några visböcker att slängas. Snapsvisor, det är mitt liv de!

Har också avancerat in till klädkammaren. Där hänger en hel del representativa revisorskläder, som inte har använts på tio år. Kvaliteten är superb och skulle säkert palla att nyttjas i ytterligare tio år, men mina nuvarande arbetsdagar kräver en annan typ av klädsel. Så tyvärr, där kan jag inte längre försvara innehavet. Och till mattrasor duger de inte heller.

Suck! Det måste bli Kupan nästa!

 

Söndagen den 11 januari 2015 kl. 15:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Inför jullovet

Det har varit lite trögt på vävfronten den senaste månaden. En del beror på att vi reste en vecka till Turkiet på ett litet äventyr med buss upp i de fantasirika, höga bergstrakterna där. En förkylning kom som eftersläntrare och det gynnade inte kreativiteten. Men igår kunde jag trots allt klippa ner ytterligare tre mattor från glesripsväven. En gångmatta av dubbla jeanstrasor. Det var ganska bökigt att skyttla in och finklippa de trasorna. Och skräpigt på golvet! Jag har en stor kasse med klippta jeanstrasor, som kommer att räcka till många fler mattor. Det är nästan så att jag gruvar mig.

Nästa lilla matta var en "beställning" från Jessica om en matta till deras badrum. Har försökt matcha färgen från de roströda kakelplattona i golvet. Sen hade jag också fått en liten önskan från Marie om en sängmatta, som skulle fånga färgerna i hennes nya sovrumstapet: luftiga grenar med pioner. Det var jätteskojigt att leta bland alla mattrasor efter de rätta nyanserna. Den mattan är nu fållad och klar och i morgon ska jag ta mig an badrumsmattan. Sen blir det jullov! Jag vet ännu inte vad som kommer att födas ur de sista metrarna på varpen. Det tål att tänka på!

 

Tisdagen den 16 december 2014 kl. 23:21

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

I sommarens soliga dagar

I sommar har vävstolen stått stilla.  Yttertemperaturen har inte inbjudit till så mycken kroppsaktivitet. Strax efter midsommar ställde jag ut ett bord vid ett loppis som hölls vid bygdegården i Lövvik och försäljningen gick riktigt bra. Hade hoppats att Thomas Ledin skulle ha vägarna förbi, men han dök upp först dagen efter. I början av sommaren blev jag förärad en stor kasse begagnade jeans och dem har jag klippt ner till en ansenlig mängd nystan. Har inte ännu bestämt designen.

Den senaste veckan har jag varit mycket engagerad i den vävmässa som var här i Umeå. Vi Västerbottensvävare hade en monter tillsammans med Riksföreningen och vi hade lagom till mässan givit ut en ny vävbok Vyer och vävar från Västerbotten.

Den rönte mycken uppskattning och hela upplagan såldes slut under mässan. Det har varit fantastiskt roligt att träffa alla dessa likasinnade vävinnor. Samtalsämnena har aldrig sinat och alla har gått omkring med ett nyfiket ansiktsuttryck och med ett leende på läpparna. Jag hade, av en garnrulle jag hittat i mammas vävkista och ett silverhalsband från Laos, som jag fått av Bruno, komponerat ett litet igenkänningstecken för mitt medlemskap i gruppen Vävspolen på FB och det var mycket uppmärksammat.

Nu surrar det en massa intryck och inspiration i hjärnan och jag drömmer i mönster och inslag. Vi får se vad morgondagen har i sitt sköte.

 

Måndagen den 22 september 2014 kl. 21:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Färggrannt

I går deltog jag i en inspirerande workshop i färgning av ullgarner. Jag har inte färgat garner sedan 80-talet, då jag och Berit växtfärgade garn med bl.a. björkris. Det garnet kom till nytta i somras när jag virkade Wool-eater- pläden. Vid kursen i går lärde vi oss färga med specialfärger, som blandades med vatten och ättika.  Det var en överraskande upplevelse att se hur färgkristallerna sögs in i garnet och lämnade kvar ett i stort sett klart vatten. Vi färgade också i mikrovågsugn och gjorde härliga färgöverskridande partier i härvorna. Jag väver ju ytterst lite med garner, men tänker mig applicera lite av den teknik, som jag fick kännedom om igår, till att färga mina mattrasor och kanske framförallt varpgarn. 

 

 

Söndagen den 2 mars 2014 kl. 13:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

St Valentine

Polyharporna hade planeringsmöte hos Sonja i går. Vi  lade upp planer på när, var och hur vår golfsäsong ska starta upp denna vår. Sedan vi avnjutit den goda majssoppa som Sonja bjöd oss på, startade vi upp ett kreativt arbetspass. Gun-Inger hade varit på Panduro och lämpligt nog införskaffat hjärtformade pappaskar. Det var ju Alla hjärtans dag. Vi dekorerade askarna genom att lacka fast tunna pappersservetter, dvs. decoupage . Kul att testa någonting man aldrig gjort förut. I mitt huvud började förstås några idéer att snurra om framtida projekt i den här tekniken. Det finns ju i skåpen en och annan glasburk, som kan komma i en bättre dager.  

 

Lördagen den 15 februari 2014 kl. 10:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Halvtid

Har klippt ner vad jag trodde var halva varpen, men än återstår det som vanligt mycket mera än hälften.  Så typiskt!! Men jag var så nyfiken hur min rosengångskarriär hade förlöpt, så jag kunde inte bärga mig. Och den allra första mattan var ju min Kejsarpingvin. Måste ju medge att jag är mer än nöjd med produkten av min vision. Det är nog den mest spektakulära matta jag vävt. Den brinner där den ligger på golvet. Kanske inte den temperatur där kejsarpingvinen oftast befinner sig i, men i mitt öga var det så jag upplevde färgskimret.

 

Fredagen den 7 februari 2014 kl. 22:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nya uppslag

Den blev bättre på slutet, min rosengångsmatta. Jag hade tänkt kalla den Rosenbukett, men nu heter den Vissna rosor. Det som gjorde susen, var att vända på tuskaftsinslagen.  Det var fel inslagsordning på vävsedeln i boken Trasmattor och andra inslag. Har jämfört med vävnotor i boken Älskade trasmattor. Så skönt att slippa solva om varpen och istället gå vidare till nästa projekt. Karin Wallin inspirerade oss att använda en tanketråd som utgångspunkt för våra vävar. Och i mina tankar har nu under helgen hela tiden funnits bilden av Rödhällarna. Fantastiska hällar, som finns på våra marker ut mot Grönsviksfjärden vid stugan. Bilden härintill har Jeff Lindahl målat och tavlan hänger i vårt vardagsrum. Bergarten är lite unik för Höga kusten och heter rappakivi-granit. Det skulle vara jättekul att kunna återskapa färgskalan i en trasmatta. Den lite roströda färgen återkommer också i Noradräkten. Let's go! 

 

Söndagen den 2 februari 2014 kl. 15:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kylig inspiration

 Nu har jag börjat återhämta mig från fiaskot med linvarpen. Har också talat om för Wandja att hennes gåva var helt bortkastad på mig. Hon hade själv haft stora bekymmer med denna varp, så hon förstod min uppgivenhet. Idag startade vi upp vårterminen i vävstugan och då känns det genast som att solen har återvänt till livet. Under julen var det ett par TV-program som visade pingviner på södra halvklotet. Jag blev väldigt fascinerad av kejsarpingvinens färgteckning kring huvudet. Den gula färgen startar som i kall vit is och slutar i glödande orange. Pingvinens kropp associerar jag till stilig frack. Detta fick mina tankebanor att börja fantisera fram nästa vävprojekt. Jag varpade igår en svart trasmattsvarp, som jag ska solva i  rosengång. Bruno hjälpte mig idag att förskeda och nu väntar jag bara på ett pådragningsmanskap. Under tiden har jag inventerat mattrasförrådet på jakt efter den varma gula färgskalan. Det fanns ett och annat i kartongen, men jag behöver komplettera framförallt materialet till fracken.  

 

Tisdagen den 14 januari 2014 kl. 22:40

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Fiasko!

Som jag tidigare nämnt, fick jag en linvarp med 1 trådigt lingarn av Wandja i vävstugan. Det var några år sedan hon klippt ner den, men den såg  bra ut i mina  oerfarna ögon. Den var flätad i tre rumpor och jag fick förskeda den och reda fram nya skäl. Det tog sin tid. Sen drog jag på varpen och det var en och annan tråd som brast. Varpade 4 extra lagn, som behövdes för att få ihop mönstret. Jag solvade den i spetskypert, skedade och knöt fram. Då var det äntligen dags för förvävningen! Tog det mycket lugnt, lade spröt och trampade försiktigt ned: Vid det femte inslaget brast minst 40 trådar!!! Det såg ut som en häxkittel bakom skeden! Här i papperskorgen ligger nu en normal arbetsveckas mödosamma arbete helt till spillo. Det är klart att jag hade kunnat knyta ihop alla brustna trådar, penslat hela varpen med tapetklister, skaffat en ångmaskin eller dylikt. Men mitt psyke pallade inte inför den ständiga ångesten att samma sak ska inträffa vid nästa inslag. Jag gav upp!!! Klandra mig inte! Mina nervtrådar var vid det laget av samma kvalitet som varpens trådar.  

 

Måndagen den 6 januari 2014 kl. 16:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

GOTT NYTT ÅR!!

DET NYA ÅRET
Mel: Lili Marlene

Klar liksom en stjärna
står ett nyår tänt
och varje pys och tärna
har fått det i present.
Inte vet du och inte jag
ett enda dugg om nästa dag
men hoppas att vi får
ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR

 

 

Kära Nyår tänk på
stora barn och små
Strö en smula rosor
där alla vi ska gå!
Kom med nåt gott till var och en
Låt solen le mot folk igen
så alla, alla får
ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR

 

Onsdagen den 1 januari 2014 kl. 11:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

GOD JUL!

JULVISA
Mel.: Och jungfrun hon går i ringen

Och julen den står och klappar igen på vår dörr,
och tomten i gamla luvan han lovar som förr
en jul, en jul, en strålande jul,
Så kul, så kul i slott och i skjul!

När midvinternatten tätnar där ute i kväll
vad är det som gör det mysigt i vårt lilla tjäll?
En jul, en jul, en strålande jul,
Så kul, så kul i slott och i skjul.

Och kära ni alla vänner, som vill och som kan,
nu dricker vi julen till och vi önskar varann:
en jul, en jul, en strålande jul,
så kul, så kul i slott och i skjul.

 

Måndagen den 23 december 2013 kl. 09:40

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Mission completed

Vad är nu detta? Ännu en matta? Nej det är sju fållade gåsögonmattor! Slutförde den sista under Nobelmiddagen. Känns befriande. Och jag är mycket nöjd med både mattorna och mig själv. Det kan tyckas att alla är randiga där de ligger, men om man skärskådar dem utrullade, har de olika karaktär, olika färgteman och flera olika tekniker i randningarna mellan gåsögonen. 

Efter den avslutande grötlunchen i vävstugan besökte jag biblioteket och tog bilder på mina utställda tidningsmattor. Det kändes som att de kom väl till sin rätt i utställningshörnan. En tjej som gör smycken av gamla skruvar och muttrar och ståltråd ställer ut i montern bredvid tavlorna. Återvinning på olika sätt.

   

 

 

Tisdagen den 10 december 2013 kl. 22:43

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Än en gång däran....

Eftersom det är så jättetråkigt att knyta frans och fålla mattor, har jag naturligtvis istället startat upp en ny omgång i vävstolen. Det är mycket roligare att testa nya inslag och mönster. Färgerna den här gången känns som en hyllning till svenska flaggan och mönsterrapporten är som tagen från en matta vävd av mormor. Det blir nog en bra vardagsmatta. 

Jag har också gjort klart fållar och hängen på de tidningsmattor som ska ställas ut på biblioteket i Obbola nästa vecka. Det är många som är nyfikna på hur det kan vara möjligt att väva av tidningar. 

I vävstugan jobbar jag med min björk. Det har blivit ett litet rufsigt lövverk nu, men det är inte lätt att se att det är Betula Alba.   

 

Tisdagen den 29 oktober 2013 kl. 15:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Det finns inga gränser

I helgen har jag varit ner till Stockholm och haft en jättemysig helg med Junie och hennes pappa och mamma. Inte nog med det, jag har varit på en utställning på Färgfabriken (ligger på Liljeholmen) och med mina egna ögon sett vad Re Rag Rug har åstadkommit under ett års tid. Jag har nyfiket följt deras blog www.reragrug.blogspot.se. Det är två tjejer som har "tillverkat" 11 mattor av spill från textilindustrin och återvinningen hos Myrorna. Man säger mattor, men ingen av mattorna är vävda! De är skapade med helt andra metoder för att sammanföras till vad vi upplever som en matta; flätning, virkning, stickning, zigzag, tråckling och många, många, små stygn, you name it. Projektet var en matta per månad i ett år. Den tolfte mattan sitter de i utställningslokalen och syr på. Jag har svårt att tänka mig att det finns någon ytterligare teknik att använda sig av. Men det är ju jag det. Jag kan ju bara tänka i tuskaft och kanske rosengång.   

 

Måndagen den 21 oktober 2013 kl. 19:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Färggrannt

Är nere i stugan och gläds åt solsken och ett fantastiskt färgspel. Lönnlöven finns i hela färgskalan utom då blåtonat. En annan fantastisk färgkombination kan man beskåda på frukterna hos Benved. Ett stenhårt hylle i rosa runt frukterna som är lysande orange. Det är en modig färgkombination av Moder Natur. Jag tror att jag ska anamma den vid någon kommande vävnad. Detta året har verkligen mina blomrabatter fått jobba länge. Flera perenner är inne på sin andra omgång. En blomma, som tidigare aldrig har hunnit med ens en första omgång, är Sköldpaddsört. Men i år i oktober blommar den. Roligt att få se hur den ser ut. Det kunde lika gärna ha varit en decimeter snö så här års.

  

 

Lördagen den 12 oktober 2013 kl. 15:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Utflykt

Jag hade denna sommar endast ett fastställt projekt och det var att besöka Textilarkivet i Sollefteå och se utställningen Återbruk. Idag skedde då detta. Som trasmattsväverska är Återbruk något som ligger mig mycket varmt om hjärtat. På  bilden intill kan man se objektet med den humoristiska titeln Sparkdräkt, rundstickad i restgarner. Bredvid sparken ligger en trasmatta, som jag skulle vilja ge titeln Glödande kol. En matta i min smak med de starka färgerna. Jag vet hur tidskrävande det är att lägga in alla de korta inslagen. för jag har själv vävt en liten kudde i samma teknik. Nu var vävalster inte alls dominerande på utställningen, utan där fanns alla möjliga olika tekniker och material representerade. Gamla jeans t.ex. fanns i många fasoner. Materialet är ju verkligen slitstarkt och tål att återanvändas. Gamla spetsar, gardiner, dukar, knappar, slipsar hade förvandlats till nya användbara alster. Jag var riktigt nyfiken på Re Rag Rugs objekt II. Följer deras blogg reragrug.blogspot.se och har redan nu bokat flyg ner till Stockholm i oktober för att besöka deras utställning på Färgfabriken. De ska ta visa tolv stora mattor tillverkade i "nya" tekniker och i enbart överskottsmaterial av trikå. Det finns inga gränser för deras uppfinningsrikedom för hur man tillverkar en matta. Mattan på bilden består av flätade trikåtrasor där flätorna sedan är sammansydda så att det ger ett vävt intryck. Klurigt! Själv kan jag nu sätta mig ner och ta det lugnt. Sommarens mål är nått!  

 

Torsdagen den 22 augusti 2013 kl. 21:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Tärningar och ett och annat

Inom Polyharporna, min golf"klubb", ägnar vi en hel del tid till spel och dobbel. Dvs. för det mesta spelar vi med klubbor, men lika ofta spelar vi också med tärningar. Resultatet sammanräknas med avancerad teknik till slutliga avräkningar vid golfsäsongens början eller slut. Detta gäller båda spelformerna. När det gäller tärningsspelet kan insatserna gå till antingen satsningar på fyrbenta djur eller kanske som bidrag till diverse utsvävningar inom konnäsörsfären. När det gäller golfen strävar vi efter en gräsligt ful trofé, Stora gumman. Den förvaras ofta på en undangömd plats.

Jag har lagt ut reglerna för Tärningsspelet på den här hemsidan, som ju är tänkt att spegla mitt intresse för vävning. Men vävalstren står i mycken mörk skugga när det gäller besökare. Alla vill lära sig att spela Tärning. Men OK då! Alltid ser ni väl nån trasmatta slinka förbi ögat, medan ni läser reglerna! Ja' e' inte bitter! 

 

Fredagen den 7 juni 2013 kl. 23:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gungeligung!

Då är det förberett för sköna stunder i solnedgången nere vid bastun. Gungstolen har fått en mjukt stoppad ryggdyna vävd med noppteknik. Dubbeleffekt! Jag vet vem som kommer att vara den mest frekventerade gungaren där nere och jag vet vad som kommer att finnas i den ena handen. Men väl bekomme! Det är roligt att kunna glädja andra. Uppe i stugan har ett kvalitetstest startat. Den 1 juni lade jag ut en av tidningsmattorna vid ingången i stugan för att se hur den ska klara våra blöta och smutsiga skor under sommaren och hösten. Har läst att det bara är att duscha och torka den. Då kan den klara upp till sex år. F'n tro't! Inslagen är enbart sidor från Dagens Industri, Hoppas att det var sidor från en uppgångstid på börsen.   

 

Torsdagen den 6 juni 2013 kl. 22:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Slagfärdigt

Jag har städat min garderob här i stugan idag. Kanske var jag på jakt efter mera utrymme, bortglömda persedlar, mattrasor eller bara bättre ordning. Stötte då på denna gamla T-shirt från min aktiva tid i damkommittén vid Umeå Golfklubb. I går var jag just en sån typ av "tjej" som slog och slog vid Sollefteå Golfklubb. Temperaturen i solen var lika hög som den jag hade inombords och ansiktsfärgen var densamma som T-shirten ovan.

Jag är mycket inspirerad av Re Rag Rug, som har gjort sju stycken jättestora "mattor" av gamla T-shirts och ylletröjor i helt surrelastiska tekniker. Kanske kan denna golftröja vara en början för mig på ett projekt i samma anda, om än i ett mindre format. 

Men jag tror att jag sparar loggan.

 

Lördagen den 1 juni 2013 kl. 22:40

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Rosende gång

 Den här fina visan fick jag av Ulla Holmström när vi besökte henne. Jag tycker att den stämmer så bra in på min kudde.

Västerbottnisk Rosengång
text: Ingeborg Holmström-Vifell 1929
Musik: Marcus Brännström 2009

En anspråkslös och enkel vävnad
En dunkel utan all förhävnad
En knappt förnummen melodi
Med Västerbottens färger i.

När solen sjunger bakom skyar
Och tysta ligga alla byar
Men dock, där finnes något grönt
Med blått uti som är så skönt

Det dör, som vidrör själens strängar
Att den går ut på vida ängar
Där livets friska flöden känns
Liksom en lycka utan gräns

Så är där litet rött också
Att värma upp det gröna blå-å
En skymt av Nordens gyllne sol
Ett glimt av norrskens blå viol

Och svart att mot dess mörka grund
Skall lysa varje färg var stund
Var stund vi annars skulle glömma
Hur gott det är att saligt drömma 

 

Måndagen den 27 maj 2013 kl. 17:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Västerbottensvävares utflykt

Igår var jag med Västerbottensvävarnas styrelse  uppe i Östra Estersmark hos Ulla Sjöström. Hon driver tillsammans med sin man Jörgen Ekorrbo Hantverk. Ulla väver och komponerar textila produkter och Jörgen svarvar och snidar och snickrar i trä. De har på gården egen vävstuga och snickarbod, café och butik, där de säljer sina alster. Ulla hade fyllt hyllorna och väggarna med en mängd vackra, roliga och nytänkande vävprodukter, många på temat björk, som ju är Umeås kännetecken. Jörgens skålar och askar var mycket tilltalande och i en ny svarvarteknik. Det var ett mycket inspirerande besök i en vacker grönskande miljö och med en varmt lysande sol. Styrelsen planerade inför sommarens och höstens aktiviteter och inför utgivningen av den vävbok vi i Västerbottensdistriktet ska ge ut vid Väv 2014 utställningen i Umeå. Vi åkte hem med hjärnan på högvarv för att komma på något att publicera på temat Nytt på gammalt mönster.  

 

Söndagen den 26 maj 2013 kl. 14:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Man måste ju variera sig

Jag har varit på en liten golftour med mina väninnor Polyharporna. Har inte tänkt en enda tanke inriktad mot varp eller inslag, rätt eller avigt, fasta maskor eller luftmaskor. Har inte haft tillgång till internet och det har varit dålig mottagning på telefonen. Arbetat med helt nya muskler, utnyttjat andningsorganen och mungiporna. Och tänk, jag har haft väldigt roligt och njutit av tillvaron hela tiden. Jag är en lyckligt lottad männinska!

 

Fredagen den 17 maj 2013 kl. 23:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Turist

Har varit en sväng på fyra dagar till Budapest. Det var en jättefin gammal stad med många historiskt välbevarade byggnader, trots att staden varit så utsatt under flera krig. Vi badade varmt förstås, var på orgelkonsert och såg oss omkring i staden både via buss, tunnelbana och till fots. Var på jakt efter ungerskt textilhantverk, men det verkade begränsa sig till visserligen otroligt detaljerade broderade dukar, men inget som högg till i mitt bröst. Broderier tillhör min ungdom och ligger nu oanvända i linneskåpet. Gick några shoppingrundor i boutiqerna men gjorde bara ett inköp. När jag kom hem så sorterade jag ut en ganska snygg vit mohairjumper, som jag inte använt på två-tre år. Den sticks och någon annan skall nu få njuta av dess vackra stickade hålmönster.  Jämnvikt i garderoben igen. 

Ingen varp i vävstolen, så jag fortsätter att virka på min "Wool eater blanket". Och den förtjänar verkligen sitt namn. Varje varv slukar ett nystan, så det slutar väl med att jag måste gå och köpa till ytterligare garn om jag ska kunna kalla den "blanket". Jag som bara ville rensa i förråden.   

 

Söndagen den 28 april 2013 kl. 00:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Aldrig sinande källa

 I påskhelgen blev jag förärad två stora vacumförpackade plastsäckar med gardintyger från en väninna till Marie. Jag har inventerat och sorterat och inser att jag nog bör leva och ha vävarhälsa till minst hundra, om jag ska förbruka mitt tygförråd. Själv har jag ju också varit en ganska flitig gardinsömmerska med många draperingar och bubblor. Numera hänger det bara smala vepor i våra fönster. Alltså finns det på vinden ett par, tre gamla resväskor fulla med gardiner av god kvalitet. Ibland bläddrar jag bland dessa för att välja ut och skänka bort till Röda Korset såna, som inte går att använda som mattrasor. Men jag brukar bli sentimental och inte förmå mig  att skiljas från dessa grandiosa tyger, som fanns på 70- och 80-talen. När jag sen kommer upp till vävrummet möts jag av sex stora kartonger med färdigklippta mattrasor, färgsorterade och klara. Men i vävstolen finns för tillfället ingen varp, så förrådet minskar inte. Jag håller på att slutföra de tidningsmattor, som jag ska behålla själv. I morgon ska vi hänga tidningsranorna på Marielle och Peters kontor. Ska bli kul att höra kommentarerna.  

 

Lördagen den 13 april 2013 kl. 18:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

I hamn

Så var då projektet Tidningsranor färdigt. Alla är inramade och har blivit döpta med namn associerade till miljön där de ska placeras; en redovisningsbyrå. Sen återstår det en del tidningsmattor som ligger ofullbordade i syrummet. De riskerar att bli UFO:n ett tag framöver. Ett märkligt fenomen har framkommit. När jag ser en färgglad annons i VK, tänker jag: Det är synd att jag inte väver med tidningar längre; den här annonsen skulle göra sig bra i väven. Nåväl, sånt händer ju också när man ser ett vackert påslakan, som inte är tillräckligt nött för att platsa som mattrasa, se nedan.

Det kändes skönt att ha fullgjort detta projekt och så packade vi bilen och åkte ner till stugan. Snödjupet måste vara rekord för iallafall detta århundrade, men jag hade fått fina, dyra snöskor i födelsedagspresent, så det gick, om inte som en dans, så iallafall jättebra att ta sig från vägen ner till stugan. Solen lyser och temperaturen är optimal. Jag får pga hudproblem inte sola så mycket, så det gäller att hitta någon sysselsättning inomhus. Det blev lite påskbak och så skulle dammtussarna, som samlats sedan älgjakten tas om hand. Men tiden däremellan då? Upptäckte då att jag inte tagit med mig något att sysselsätta händerna med. Gick på jakt i linneskåpen och inventerade påslakanen, men alla var fullt brukbara. Hittade som tur var ett slitet underlakan av hemvävd natur, som jag kunde sätta saxen i utan dåligt samvete. 
 

 

Torsdagen den 28 mars 2013 kl. 08:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Rena rama löpande bandet

Nu har jag fått upp farten. Jag hade köpt dyrt lim på Konstnärshopen, för att fästa inramningen av långsidorna på tidningsbonaderna, men Skollim är faktiskt lättare att applicera. Svårare är det att få till snygga hörn. Bomullsbanden är tättvävda och hårda. Jag vill ju att det ska se ut som en tavelram med gerade hörn. Att det var så många arbetsmoment innan arbetet är slutfört tänkte jag nog aldrig på. Och det är inte vävmomentet som dominerar.

 • Samla tidningssidor
 • Rulla sidor
 • Varpa, Dra på, Skeda,Knyta fram
 • Väva
 • Klippa ner
 • Sick-sacka förvävningen
 • Klippa rent långsidorna, så att det blir jämna
 • Applicera band på kortsidorna med symaskin
 • Applicera band på långsidorna med lim
 • Vika hörnen och fästa vikningen för hand
 • Göra lämpliga band för upphängning

Födelsedagen framskred i lugnets tecken. Bakade en morotskaka som alternativ tårta och sen fortsatte jag med produktionen av bonaderna.    

 

 

Onsdagen den 13 mars 2013 kl. 22:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Äntligen!

Idag fick jag äntligen klippa ner väven med tidningsmattorna. Det har blivit 13 mattor och 4 grytunderlägg!!! Nu återstår ett troligen ganska tidsödande jobb; att fålla dem. Har köpt 50 meter svarta bomullsband i kypert. Kortsidorna fållar jag på maskin, men i den mån långsidorna ska fållas, kommer det att ske med med lim. Min Pfaff vill inte återuppliva den smärta den genomgick härförleden. 

 

Söndagen den 10 mars 2013 kl. 12:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nu är vi där igen

Trots att jag bara varpade 16 meter och att jag har vävt mest varje dag i flera veckor, har jag inte kommit fram till "glahåle" som någon kallade det. Dvs att slutet av varpen har nått fram till solvarna. Förhoppningsvis har jag bara någon meter kvar på bommen. Har vävt en sista tidningsmatta och har nu gått över till papperssnören och industrifilt. Det verkar som att jag vill hålla mig kvar inom cellulosaindustriernas produkter. Det är ju konstigt med tanke på hur jag brukar kommentera Ådalen, där ju mycket av den varan har tillverkats. Men jag tänker inte sätta något av mina uttryck på pränt och riskera att bli utsatt för hot på nätet.

Idag klippte vi ner en mattväv på vävstugan och jag tyckte att alla mattorna var såna man blir glad av att se. Mycket färger och fina harmonier.

 

Tisdagen den 5 mars 2013 kl. 23:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

SNART BÄR DET TILL!

Efter att ha funderat på heltid i ett par veckors tid så har jag idag beställt mattvarp från Agnetas vävbod. Jag ska, mot bättre vetande, varpa upp en ganska lång fläta. Det föreligger lite alternativa vävar i mitt huvud. Måste kanske klippa ned och solva om under "resans gång", men det brukar gå bra. Det är pådragningen som skapar mest bekymmer, eftersom man då måste ha "assistenter". Har under funderingstiden klippt och skurit en hel del nya mattrasor. Inte för att det saknas mattrasor utan för att garderoben, där jag förvarar tyger, inte kan svälja mera. Jag ärver avlagda lakan och gardiner från lite olika håll och de tar plats! Men de är bra att finna.

Vi körde igång vävstugan i tisdags och där står jag på tur att väva en bolsterväv. Jag ska klä om våra sex köksstolar med det tyget. Det gäller bara att hitta på en bra randning, som inte är så känslig när man ska klippa till stolsklädseln. Ska linda upp några provbitar. Vävstugan har tagit emot massvis med garner från damer, som slutat väva men gärna ser att materialet kommer till användning. Det finns alltså mycket att välja av.

 

Onsdagen den 16 januari 2013 kl. 22:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

GOD FORTSÄTTNING!

Nu har det redan gått 5 dagar på det nya året. Återstår visserligen 360, men dagarna försvinner fort nuförtiden. Har man då ingenting, som dokumenterar vad man haft för sig, blir livet liksom innehållslöst. Jag har verkligen svårt för att göra någonting som inte syns, dvs ingenting. Eftersom matlagning och disk inte lämnar några nämnvärda spår efter sig kommer de göromålen också att räknas som ingenting. Möjligen skulle en städdag kunna synas för ögat, men de dagarna är sällsynta i vårt hem. Kanske skulle också daglig motion sätta sina spår på utseendet, men det upplever jag som enbart tidsfördriv. Alltså måste jag sätta igång något projekt, som producerar något man kan ta på; ett reellt substantiv! Det skulle ha kunnat vara ett brev till en gammal kompis, ett preliminärt årsbokslut för jordbruket eller vårens spelplan för bouleserien. Men nej, det duger inte! Det enda som gäller är förstås nya varptrådar. Jag gjorde klart det vävda pärlbandet och funderar nu på var det skulle kunna få pryda sin plats. Sen var det ju det här med att väva med tidningspapper. Det finns en del att utveckla där! Vilken färg på varpen? Eller kanske: nya gardiner till rummet? Men vad ska jag kunna göra med alla de gula mattrasorna? Ett överkast? Ja, det är frågor som sysselsätter hjärnan medan den inte gör någonting. Eventuellt löser en och annan zudoku.   

 

Söndagen den 6 januari 2013 kl. 00:19

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

GOTT NYTT ÅR!

PIGGA OCH GLADA
Mel: Midnatt råder


Gamla året, snart det har försvunnit,
har försvunnit.
Tiden ifrån alla snabbt har runnit,
snabbt har runnit,
Tick, tack, tick, tack, ticketicketicktack,
tick, tick, tack.

Men som tröst i vin vi nu ska skåla,
nu ska skåla.
Nya året ska få oss att stråla,
oss att stråla.
Pigga, glada, piggapiggaglada.
Ha det bra!

 

Fredagen den 28 december 2012 kl. 22:40

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

GOD JUL!

JUL DÅ SNÖN VRÄK NE
Mel.:_White Christmas(Nicke Sjödin)

Ja dröm int’ om nån mer snö nu
her’ne på skifte där ja hagg
Han e fin på korta’
men inna skjorta
där blöt’n ne varenna plagg

Ja dröm int’ om nån mer snö nu
ja slit nog ont ve han som e,
Ja ha fott nu så de räck tell
- sen få jul ha vafför färj han vell
.
 

 

Fredagen den 21 december 2012 kl. 15:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Det är något som saknas

Tänk att man kan bli beroende av en vävstol. Det var ju tur, att det inte var något med procent i, som jag kom att sakna så mycket. När jag går upp till datorn passerar jag dörren in till vävrummet och det är som att fötterna vill välja vägen dit istället för till kontoret. Men vävstolen är naken och har inget nöje att erbjuda. Kanske var det därför som jag för första gången under 2012 satte igång ett bullbak. Och det kommer ju att glädja andra. Själv ska jag försöka begränsa min konsumtion. Att tröstäta är ingen lösning på problemet.

I morgon är det dags för Julens sånger i kyrkan. Jag ska göra ett litet inhopp i den gemensamma kören. Damkören har ju upphört, så det var ett tag sedan jag sjöng upp mig. Det ger en speciell julkänsla att sjunga de traditionella julsångerna, så jag ville gärna vara med på ett hörn. På kvällen blir det lite typ Hej tomtegubbar hos våra goda vänner.

 

Fredagen den 14 december 2012 kl. 18:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Så var det roliga slut

Den här gången hann jag inte bli otålig över varpens längd. Tog ner väven i söndags och har nu klippt isär, zickzackat och nålat fållar. Så återstår då det tråkiga handarbetet, men det känns överkomligt den här gången. Det är bara två mattor och de är förhållandevis smala. Kuddarna kan jag sy på maskin. Men sen... kommer den spännande tidningsmattan. Ska köpa kantband och fålla med dem runt om. Det blir ingen ny uppsättning före jul, tror jag...

I vävstugan har vi haft avslutning idag med traditionell grötlunch. Det var lite upploppsstämning bland oss, för vi är inte så välkomna till vävstugan. PRO hyr av det kommunala bolaget Bostaden, men vävstugan ligger inom lokalerna för Eriksdals äldreboende och vi, vävtanterna, sägs inte uppfylla kraven på säkerhet och sekretess för de boende på avdelningen. Vi känner oss kränkta. Vi ska starta Holmsundsupproret!

 

Tisdagen den 11 december 2012 kl. 18:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Rufsigt

Leken fortsätter. Inte för att det ryms flera kuddar i våra soffor, men jag kan inte låta bli att fortsätta på temat: Kuddar och slarvtjäll. Nu med buketter av sammetsgarn. Kanske tål den inte att tvättas, men den är ju rolig så länge den varar.

Snart har jag bara ett par meter kvar av varpen och då ska jag äntligen få prova på att väva med tidningar. Mattor av dagstidningar lär visst hålla i flera år.

 

Måndagen den 3 december 2012 kl. 11:51

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Utrensning

Det var inte lika dramatiskt som i Oksanens bok, men visst krävde det lite obekväma beslut att företa utrensning i linneskåpet.

Jag hade bearbetat mitt strykberg och skulle lägga in ett antal nystrukna löpare i linneskåpet, men det gick inte. Det var fullt! Det blev lite ångestladdat; måste jag sluta att väva? Oh, hemska tanke! Då var det bättre att ägna sig åt en annan hemsk handling: städning. Det är det minsta jag gör i vårt hem. "Tur att vi får främmande ibland" sa barnen när de bodde hemma. Men jag tömde dukhyllorna och påbörjade en känslokall bedömning av varje objekt. Vem har gjort den här duken? När använde du den sist? Hur många vinfläckar går inte att få bort? Tycker du att den är snygg? Kommer dina efterlevande att vilja ha den?

Det uppenbarades några sanningar. Jag har hängt på  många prenumerationer av Allt om Mat, där det har erbjudits dukar och servetter som extra gåva.  Under åren har mitt tycke för olika färgskalor förändrats.  Tygservetter använder vi aldrig, inte ens som prydnad på köksbordet. Det blev en ganska ansenlig hög av dukar, som jag kommer att skänka till bättre behövande. 

När jag stod där och valde och vrakade, kom också tanken att jag borde märka upp en del av de kvarvarande dukarna och berätta historien bakom deras tillkomst. Där fanns mamma Adéles stora duk i gåsögon, som hon vävde på Stöndars lanthushållsskola. Farmors röda julduk i två våder, varav den ena skarvats mitt på med fällsöm. Korsstygnsduken på aidaväv, där vi flickor i klass 6 broderade var sitt hörn och sen lottade ut för att få ihop pengar till skolresan till Stockholm. Den breda drällduken som Brunos mamma vävde, när hon var med i vävstugan i Mjällom. Sidenduken som Bruno köpte när han var FN-soldat i Gaza. 

 

 

 

Lördagen den 24 november 2012 kl. 15:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

De är fullbordade

 Nu är alla mattorna fållade och snart också rensade från de små förargliga trasflikarna som uppenbarar sig på avigsidan. Därmed kunde jag med någorlunda gott samvete dra på en ny varp i helgen. Vis av erfarenhet blev det en ganska kort varp, eftersom jag alltid blir så otålig, när jag närmar mig slutet. Har skedat den i tuskaft med ömsom två trådar i rör och ömsom en tråd i rör. Effekten blev ett mönster som jag får "mormorskänning" av. Lite gammeldags. 

 

Onsdagen den 21 november 2012 kl. 14:31

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Bravo!

Jag applåderar både Zlatan och mig själv. Har fållat tre av mattorna!! Nu gäller det att hålla i. Inte lämna de sista till en annan vecka. Man börjar ju alltid med de man är mest nöjd med. Då är det lätt att ambitionerna slirar inför de sista mindre intressanta objekten. Lite mobbing.

 

Onsdagen den 14 november 2012 kl. 22:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Äntligen!

När man ser de sista varven på varpbommen, börjar man längta tills den ska ta slut. Men det är som  att varptrådarna bara töjer ut sig och blir längre och längre. Idag hade jag då iallafall kommit till "vävs ände" och fick ta fram saxen och ha vernisage.

 

Längst in var en rosttonad matta med inplock Den hade jag nästan glömt bort. Jag vävde den redan i våras efter att jag klippt ner och skedat om varpen.

Sen kom en rosarandig matta, som ger ett lite julaktigt intryck. Ville att de färgade varptrådarna skulle komma igen i inslagen.

 

I mina föräldrars sovrum fanns en matta som jag alltid stått och beundrat. Den är vävd i en röllakansteknik, men jag valde att väva den med upplockade öglor, noppväv.

I stugan har vi en skraltig altandörr, som släpper in stormvindar ibland när nordvästen ligger på. Den här rullen skall få dämpa draget lite grandAtt mötas och skiljas ger en liten oväntad effekt. Lite röllakan men inte så krångligt.

 

Finalen var en ryggdyna till gungstolen nere i bastun.

 

Nu återstår då det tålamodsprövande arbetet med att färdigställa alla dessa alster. Det gäller att ha stark karaktär och inte påbörja något nytt inspirerande projekt. Vi får väl se hur det går med det. Karaktären i det avseendet brukar inte vara så stark.

 

 

Söndagen den 11 november 2012 kl. 15:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Alea iacta est

"Alea iacta est", dvs. Tärningen är kastad!

Så verkar det vara denna sommar i Sverige. Jag har inte något överväldigat antal besökare på min hemsida varje dag, men hade förväntat mig att det är mina vävalster man är lite nyfiken på, men icke!! Den sida under Innehållsförteckning som besöks absolut allra mest är: Tärningsspelsregler!!! Hoppas bara att man i förbifarten  blir lite nyfiken på bildspelet ovanför spelreglerna. För visst är det kul att spela 1-10000 i goda vänners lag någon gång emellanåt, men komponera vävnotor och slamra i vävstolen det kan man göra varje dag! Sen kan man ju avsluta kvällen med en eller annan bordsvisa förstås. För mina bordsvisor är också regelbundet besökta. Skål!

 

Lördagen den 11 augusti 2012 kl. 22:36

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Vilken helg!

Jag har nu återvänt till stugan efter en mycket lyckad Stockholmsresa. "Liftade" med Brunos kör, som skulle till Tarttu på Körfestival. Bodde hos Anders och Jessica och lilla Junie, vilket var jättemysigt. 

Fredagen började jag med att ta spårvagnen ut till Nordiska museet, där det var utställning i Vävningens tecken, med anledning av att Hemslöjden firar 100-års jubileum. De utställda alstren var mycket intressanta och inspirerande, men många hade man redan sett i vävtidningar och i andra sammanhang, så jag blev lite besviken. Dessutom var utställningen mycket mindre än jag väntat mig, så jag tog spårvagnen in till city och gick för att shoppa lite grand. Träffade Marie och vi scannade av Gamla stan och hamnade så småningom på en thai-restaurang. Vi åt en wouktallrik och jag testade sushi för första gången. Riktigt gott! Sen åkte vi ut till Marie, som bjöd på vin och en skön säng. 

På lördagen återvände jag till Djurgården. Den här gången tillsammans med Marie och målet var Liljevalch. Och nu blev jag inte besviken utan överväldigad. Där var bl.a. tvåtusen trästommar utformade som löv och  monterade på "trädstammar". Där fanns inget löv som var det andra likt och alla typer av slöjd var representerade, textil, trä, smide .... allt.! 

Övriga rum var inredda under olika teman, som kunde bestå av många olika typer av hantverk. Där fanns träslöjd, repslagning, lin, murning, broderier... ja allt. 

Varför jag valt lördagen hos Liljevalch var för att det var Västernorrlands Hemslöjd, som hade temat i verkstaden den dagen. Det satt då c:a tjugo kvinnor i ring och stickade en stor rundstickning, som symboliserade landhöjningen i våra trakter. De hann med c:a 6 cm, vilket borde motsvara 8-9 år. Jag var själv med i ett varv ungefär, kanske ett år.  

 

Tisdagen den 19 juni 2012 kl. 21:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Viloläge i sikte!

Nu har jag snart avslutat allt oavslutat!! Mattor och bordslöpare är fållade och sittdynan i bastun är på plats.Nu återstår bara att brodera några segelbåtar som krossar fjärden mot Brännskäret. Bekant?

Har också påbörjat nya fönsterkappor hit till stugan, där jag applicerar en del av alla de spetsar som ligger i skåpen och aldrig får synas nu för tiden.

Ser fram emot en weekend i storstan, där jag ska besöka flera muséer som firar Hemslöjdens 100-årsjubileum. Man borde få lite nya idéer på köpet.

 

Onsdagen den 13 juni 2012 kl. 20:39

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Semestern närmar sig

Sedan det senaste blogginlägget har jag andats Medelhavsluft vid två olika golfresor; en vecka på Mallorca och en vecka i södra Spanien. Har således redan spelat det antal golfrundor, som jag statistiskt sett brukar göra under en hel säsong. Tro nu inte att det kommer att märkas någon uppgång på scoren!

Min egen vävstol har således fått vila lite grand den sista tiden. Men idag var det Grand Final i vävstugan. Vi klippte ned vävar ur sex vävstolar och det var en ansenlig vikt på varje vävbom.  Du kan se bilder i Galleriet under Vävstugan. Det var många vackra trasmattor som såg dagens ljus.

I morgon bär det iväg ner till stugan och där väntar då fållning av de alster som jag åstadkommit under vintern. Hoppas att jag har karaktär och verkligen gör allt klart. Det är inte roligt att ha UFO:n kvar när jag kör igång igen till hösten.

Med i stugpackningen är ett stort antal små tabletter virkade med virknål 1 och 2. Det är både jag själv och mamma Adéle som förfärdigt dessa, men de får så sällan komma fram för beskådande. Jag har nu en vision om att applicera dem på ett nött gammalt linnelakan, som jag hittat i något gömsle och sy gardinkappor till fönstren i stugan. Vi får se om resultatet blir lika skirt som visionen.

 

Tisdagen den 15 maj 2012 kl. 16:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Åter på plats

Vi hade några jättetrevliga dagar nere i Prag. Tittade på alla gamla, otroligt dekorerade byggnader, monument, torg och broar.  Inmundigade många goda måltider och sörplade i oss en ansenlig volym öl. Och jag tänkte nog inte en endaste minut på den osolvade mattvarpen här hemma. Jag fäste mig vid att vi inte såg några affärer med tjeckiskt konsthantverk. 

Väl hemma så startade jag omedelbart solvningen och skedningen och kunde då ta med de varptrådar som jag tvingats ta bort i den tidigare versionen.  Nu blev det genast två "rutor" till i sidled., som jag sen också förstärkte med ett par  inslag av inplock. 

 

 

Torsdagen den 22 mars 2012 kl. 20:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Nu är det klippt!

Jag klarade veckoackordet! Efter att ha varit ner till Stockholm och tagit farväl av min allra äldsta kompis, Inger, och träffat vår Junie på Kulturhuset, ivrigt anfallande en akustisk gitarr(blivande rockstjärna?), klippte jag vid hemkomsten ner de två mattor, som fört en osäker tillvaro på bommen. Den blå mattan blev egentligen ganska intetsägande, om än harmonisk färgmässigt. Den grönrandiga är mera tilltalande. Där blev de olikfärgade  varptrådarna mera framträdande. Nu ska det bara skedas om, så börjar vi om från början, dvs det bör vara c:a 10 meter kvar på varpflätan.  Men innan dess ska jag åka ner på kontinenten, dvs till Prag , och fira min födelsedag. Efter att ha mistat Inger som vän, uppskattar jag verkligen både mitt liv och hälsotillstånd.  Det gäller att inte bara fylla år, man måste fylla åren med något man uppskattar också. "Livet går inte i repris", stod det på en broderad väggbonad, som låg på Ingers kista. Så sant! Nu eller aldrig!

 

Söndagen den 11 mars 2012 kl. 21:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

On my mind

Vaknade tidigt i morse och då gäller det, att det är något positivt, som dyker upp i ens sinne, annars är morgonvilan helt förspilld.  Den här morgonen var det en omskedning. som klart visualliserade sig under mina slutna ögonlock: Klipp ner nuvarande varp, så fort "mulberrymattan" är klar, skeda om i en tätare sked och plocka upp de 5 varptrådar i varje sida, som inte fick rum i 30-skeden. Du får två nya ränder! Vilken lycka! Är det någon som förstår hur det känns? Nähä...... 

 

Söndagen den 4 mars 2012 kl. 21:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Pågående arbeten

 

Nu har det lossnat lite och jag är inne på matta nummer två i vävstolen här hemma. Hittade ett gammalt mönsterblad på möbeltyger utgivet av Hemslöjden i början av 1940-talet, årsbarn med mig. Färgskalan passade bra med de mattrasor jag redan har. Jag behöver således inte leta i tygskåpet efter lämpliga objekt. För det är om man hamnar i den situationen, som man gör ett förhastat besök på Olssons stuvar och köper på sig fem meter onödigt tyg. Det står ju redan sex flyttkartonger med klippta mattrasor i vävrummet! De måste duga!!

 

I vävstugan har jag just påbörjat en matta med svart varp. Här är färgerma mycket dova och harmoniska. Kanske passar den här mattan Gunilla bättre.  Partierna mellan färgerna har jag vävt i panama eller "sösstrer'n" (systrarna)som Gärdis kallade vävsättet. Det är två varptrådar som följer varandra tätt, så det är väl därav benämningen kommit. Panama ligger långt från Holmsund.

 

Lördagen den 3 mars 2012 kl. 15:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Det tar sig, sa mordbrännar'n...

Så kom jag då till slut igång, men jag gick runt vävstolen många varv innan jag till slut bestämde mig för färgtemat. Och sen några varv till innan randningen tog form. Har nog aldrig varit så velig. Kanske beror det på att jag ska ge bort mattan. Jag har nämligen haft en liten bytesaffär med Gunilla; en eldriven golfvagn mot en trasmatta. Försöker anpassa mattan till Gunillas personlighet. Och då får det inte vara något vel. Hon vet vad hon vill. Ska ge ett stadigt intryck, men vara som ett smycke.

 

Lördagen den 11 februari 2012 kl. 22:26

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Hur dum får man vara?

Detta verkar bli en otursförföljd väv. Vi drog på väven i förrgår och allt var frid och fröjd. Så igår kväll solvade jag och började skeda. Men det var något konstigt med solvnotan, som irriterade mig innan jag somnade och som väckte mig i morse. Efter att ha rådfrågat två vävexperter på vävstugan, solvade jag om halva varpen. Så skedade jag igen och upptäckte sedan, när jag skedat klart, att jag hoppat över rör på två ställen. Bara att börja om. När jag så började framknytningen, ser jag att väven blir för bred, den kommer inte att rymmas i sidled ner mot vävbommen. Vilken klantskalle jag är!! Fick nysta bort fem trådar på varje sida.  Vi får hoppas att jag nu i begynnelsen gjort alla misstag , som man kan göra på en väv. Då blir fortsättningen lugn och harmonisk.  

 

Tisdagen den 7 februari 2012 kl. 23:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Vad månde bliva?

Nu har jag snart färdigställt alla höstens alster. Återstår bara några segelbåtar på vepan med fjärden i blickfånget. Jag hade givit mig själv löftet att  inte börja på något nytt förrän allt var klart. Men i fredags varpade jag en mattväv på "bara" 16 meter Igår förskedade jag och nu sitter jag bara och väntar på att Marielle och någon av pojkarna ska komma upp hit till Tolvan och hälpa till med att dra på. Visserligen återstår då solvning och skedning och så de där olycksaliga tramporna, som jag ofta har problem med.  Men i morgon smäller det! Planerna är att det ska bli randiga mattor både på längden och tvären.    

 

 

Söndagen den 5 februari 2012 kl. 16:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Styvmorsviol

Jag har ofta undrat över namnet på min favoritblomma: Styvmorsviol. Namnet klingar inte lika positivt, som ett fält av dessa blommor gör. Av en slump hittade jag denna förklaring:

"Vid benämningen Styfmorsblomma har man föreställt sig blomkronans största nedåt vända blad som en styfmoder, de tvenne bakom detsamma varande foderbladen såsom stolar, dem hon för sig sjelf begagnar; de båda små henne närmast sittande kronbladen, såsom hennes egna döttrar, hvilka hvardera erhållit en stol, och de två större, uppåt vända kronbladen, såsom styfdöttrar, hvilka tillsammans erhållit endast en stol." : R. DYBECK." 

Det är alltså de sällan beskådade foderbladen som är nyckeln. Utåt sett dominerar annars "styvdöttrarna" med sin färgprakt.  

 

 

 

Måndagen den 9 januari 2012 kl. 10:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

GOTT NYTT ÅR!

Så här på 2011 års sista dagar försöker man göra en liten summering av vad som hänt under året. Jag tänker då inte på  Norge eller Japan eller Libyen utan på vad som tilldragit sig i min vävstol. När jag läser mina gamla bloggar, ser jag att det är något som återkommit flera gånger; nämligen min otåliga önskan att varpen ska ta slut någon gång. Det borde ha lärt mig: Varpa lagom långt!!!! Omväxling förnöjer och det är alltid kul att pröva på något nytt. Ännu har jag inte bestämt vad som ska tilldra sig i varpan efter nyår. Har avlagt ett högtidligt löfte att inte påbörja något nytt förrän allt från den sista väven är fållat och monterat. Har nu bara tre-fyra objekt kvar, men är ganska otålig. Var på en mattutställning nu i veckan och blev inspirerad till lite mera "konstnärliga" mattor med slarvtjäll, inplock och broderier.  Undrar bara var jag ska placera nya alster? Snart är väl mina golv täckta med mattor likt golven i Salen på mormors tid. Vilket lyxproblem! Men det tar vi nästa år! Gott slut på år 2011!

 

Fredagen den 30 december 2011 kl. 23:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Snön lyser inte vit men med sin frånvaro

Nu har skägget vuxit ut på tomtenissarna och de har blivit gubbar. Och ögonen de gnistrar. Men jag undrar hur det ska gå med klappleveranserna. Det kommer att gnissla och "rabbe" under kälken. Det verkar inte bli någon vit jul varken ute eller inne. I år är ju Åhlborgs julaqvavit giftfri så då ska den ju testas. 

Och stjärnorna de lyser än ....... 

 

Måndagen den 19 december 2011 kl. 23:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Äntligen!

 

Jag trodde ett tag att min löparvarp var välsignad och att den förlängde sig själv som ett gummiband. Den tog aldrig slut!  Faktiskt tröt inspirationen på slutet. Men igår fick jag äntligen slå in det sista inslaget och klippa ner 12 olika "objekt". En del är jag nöjd med, andra riktigt lyser av bristande idéer och torde bli liggande som UFO:n, som min syster kallar sina "unfinished objects". Det är lätt att vävarna blir liggande utan frans och fåll. Men tomtelöparen måste jag väl ta tag i redan i morgon för att iallafall ha startat upp projektet.

 

Fredagen den 9 december 2011 kl. 16:43

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Elitserie?

                

I fredags var det Seniordag på Storsjöhallen här i Holmsund och då visade vi i Vävstugan upp våra alster för allmänheten. När jag satt nere i publiken och tittade upp mot bl.a. mina mattor, som hängde där på ribbstolarna, insåg jag plötsligt att jag inte bara stöttat Björklöven utan även mitt "hemmalag" Modo i min vävning. Julmattan har nu bytt namn och jag känner mig inte längre som en svikare. Båda lagen behöver support i dessa dagar har jag förstått. Själv har jag aldrig i hela mitt ganska långa liv varit på en hockeymatch, men man kan väl vara ett fan i teorin iallafall.

 

Måndagen den 10 oktober 2011 kl. 19:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Slow starter

Så har jag då äntligen fått ro att ägna vävkammaren några timmar. Har hela sommaren gått och funderat på vad jag ska ta starta hösten med, men inte funnit lugnet för att fatta beslut. Då kom Marielle med ett önskemål om smala sängmattor till deras sovrum i stugan och ett sånt tillfälle får ju inte missas. Det är så sällan barnen har något behov av hemslöjdsalster. Jag skedade om min löparväv till en grövre sked och väver mattorna i tuskaft med rosengångsbårder.

I går var jag upp till Vännäs och hälsade på i Skälstickornas vävstuga. De hade så många fina och roliga vävar uppsatta. Jag blev mycket inspirerad och skulle så gärna väva liknande alster, men det är lite svårt att variera sig här hemma. Innan man kan sätta igång att väva krävs så mycket förarbete och det gäller då att sätta upp en väv med många variationsmöjligheter. I vår vävstuga finns inte alltid intresse för de lite mera udda uppsättningarna.

 

 

 

 

Söndagen den 2 oktober 2011 kl. 17:49

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Lågsäsong

Snart är sommaren slut och tänk!: Jag har inte producerat någonting alls! Inte hookat, inte virkat, inte broderat, inte ens lappat några jeans. Visserligen rivit och klippt en del mattrasor och fållat en del av de tallriksunderlägg och löpare jag vävde i våras. Men det borde vara ett positivt budskap, för nu är jag väldigt sugen på att hugga in på något nytt i höst. Går omkring och funderar på skedbredder och färgställningar och solvning. Men än är det nog en månad kvar tills jag får slå mig till ro i vävstolen.

 

Tisdagen den 16 augusti 2011 kl. 22:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Slut för säsongen

Idag har jag klippt ned de senaste alstren och avser inte att återvända till vävstolen förrän de nu nyutslagna löven har antagit höstfärger.  Jag har en hel del montering och fållning att roa mig med under sommarmånaderna och sen kanske jag hittar på något hookingprojekt. Det är lagom utrymmeskrävande i stugan. Kanske blir det en hookad gulle-gull-grej istället för vävd. Längtar tills jag får träffa Gulle-gullet själv, dvs Junie.

 

Lördagen den 21 maj 2011 kl. 17:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Röda rosor i mörker

Den här löparen var väldigt lätt och inspirerande att väva. Enkla tunna trasor och stränggarn i rosengången. Eftersom det gick så problemfritt blev den ganska lång, drygt 1½ meter, men det är ju ingen nackdel. Då kan iläggskivan på bordet vara framme hela tiden.

Nu sitter jag och grunnar på vad fortsättningen ska bli. Som nybliven farmor känns det som att det blir något åt gulle-gull-hållet. En kasse med hjärtan eller rosor finns i hjärnsystemet, men har inte kommit fram i full dager ännu.

 

Söndagen den 15 maj 2011 kl. 15:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Fortsättning följer

Fortsätter på det inslagna temat "kashar". Den här gången blev det en blå och vit, som jag väver i stränggarn. Jag tycker om rosengångsbindning, mjuk och med många variationer.

När jag inte sitter i vävstolen eller vid datorn så lindar jag lintowsgarn kring en pappremsa. Försöker komponera varpordning till en löpare med diverse garner, som vi har erhållit i gåva på vävstugan. Det finns verkligen många variationer att ta ställning till. Färglära är inte enkelt. 

 

 

 

 

Fredagen den 6 maj 2011 kl. 23:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Mot nya djärva mål

Jag kräver som bekant ju omväxling, så nu har jag startat om med ett alster, som bara sträcker sig ungefär 70 centimeter framåt. Det är tänkt bli en kash', som de säger här i Holmsund. Inslaget är sammetsgarn plus ett roligt glansigt bandgarn och ett "tussigt" yllegarn. Bården är i rosengång, men förövrigt tuskaft. Blir en liten härlig färgklick i Red ladies tecken, men fråga mig inte om tvättråd med den materialblandningen.    

 

 

Måndagen den 2 maj 2011 kl. 22:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Glad Påsk!

För att få med mig påsktabletterna ner till stugan i påsk, klippte jag ned de som var klara. Det blir lite jobb med att fålla dem, men det kan väl vara lagom terapi i solskenet på altanen på långfredag. Numera är det ju inga restriktioner på arbete och nöje på långfredagen. Annat var det förr. Sorgmusik och andakt, inget skratt och glam. Men sen blev det revolution och det anordnades "svartdans" i Ramvik; ett syndens näste. Numera syndas det för glatta livet hela helgen.  Glad Påsk!  

 

Tisdagen den 19 april 2011 kl. 22:21

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nu har startskottet gått

. Har börjat på den nya löparväven och har vävt fem, sex bordstabletter med påskanknytning, dvs i gula färgtoner. Jag har olika mönster på allihopa. Då hinner jag inte bli less. Tycker jag att någon blir särskilt lyckad, så väver jag väl några till i samma mönster.

 

Lördagen den 16 april 2011 kl. 10:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Klara, färdiga, gå! Omstart!

Efter att ha fållat och bundit frans på de senast nedklippta mattorna har jag nu varpat en ny uppsättning. Det blev en löparväv om 20 meter. Det kan bli många löpare det, men jag är ganska välförsedd med löpare, så jag har tänkt variera med en del tabletter, väskor, grytunderlägg och kanske någon vepa. Tänker solva i rosengång. Då har man lite mönster att välja på. Väntar nu bara på att få ihop ett manskap för att dra på varpen. Jag vaknar på mornarna och ligger och planerar färger, inslag och mönster. Det är svårt att somna om. Längtar till start. Men det är ju flera moment kvar till dess förutom pådragningen; solvning, skedning och trampuppknytning. Tålamod Annica!

 

Torsdagen den 31 mars 2011 kl. 23:11

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Äntligen!

I kväll kunde jag äntligen göra de sista inslagen på den välsignade dubbelbindningsvarpen. Jag har under dessa månader längtat efter omväxling och sett fram emot att få sätta upp en ny väv. WIMM som Gudrun säger att det heter; work in mine mind. Nu gäller det bara att fatta beslut om vilket av alla tänkta projekt man ska välja.

 

Måndagen den 7 mars 2011 kl. 21:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Målgång?

Jag fick ge upp på målsträckan. Hade trott att jag skulle hinna avsluta hela varpen, men den verkar vara oändlig, som jag tidigare antytt. Därför klippte jag av framför Julmattan och fortsätter med Maries matta när jag får en kvart över. Har fållat Julmattan och lagt den framför kökssoffan. Det är bara det att nu måste jag klä om sofflocket, för det är ju blårandigt till tusen och stör blickfånget. Hittade då i gardinförrådet röda sammetsgardiner från 80-talet, som får bli överdrag. Röda sammetsgardiner är på modet igen, men för oss, som varit med en gång, blir det ingen repris. På vävbommen fanns även den "rosenröda" mattan, som ska placeras i sovrummet och så den blå Havsmusiken. Är riktigt nöjd med de här mattorna, men börjar bli rejält less på dubbelbindningen.

I vävstugan klippte vi ned de flesta vävarna i tisdags. Många fina mattor, som du kan se i Galleriet under Vävstugan. Själv hade jag bara vepan Dimma över Brännskäret. Hösten har gått åt till att varpa, dra på, solva och trä. Men till vårterminen blir det nog mera tid där för mig också att väva.

 

Torsdagen den 16 december 2010 kl. 19:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Oändlig rumpa

Idag har jag äntligen vävt julmattan klar. Fick ju bakläxa häromkvällen, när jag upptäckte att jag vävt röda och gröna rutor i samma "spår" och blev tvungen att riva upp en halv meter. Sånt känns urtrist, men vimsar hjärnan omkring utan kontroll, så får man stå sitt kast. När jag nu var klar med julmattan, så hade jag trott att varpen skulle vara slutförbrukad. Men detta är en välsignad rumpa och kommer att räcka ytterligare en eller två meter. Nu gäller det att lägga på ett kol, om jag ska få klippa ner väven till jul. Det blir något åt det blåa hållet igen. Får mig kanske att tänka på sommar och öppet vatten  i denna iskalla vinterkyla.   

 

Torsdagen den 9 december 2010 kl. 15:49

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Juligt

Tji vad jag bedrog mig! Varpen är tydligen oändlig, så jag har fått starta ett nytt projekt; Julmatta. Vi får väl se hur lång den blir och om jag hinner klippa ner den till jul. Tiden rusar och man ska ju hinna med så mycket i dessa tider: baka lussekatter och sju sorters kakor, trilla köttbullar, städa alla skrymslen och sjunga julsånger. Men jag tar ganska lätt på det mesta. Sju sorters kakor räcker till midsommar numera, så det kan man utesluta och städningen är det ingen som märker om man hoppar över ett par månader.

 

Tisdagen den 30 november 2010 kl. 21:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nya friska tag

I helgen har jag startat upp, vad jag tror, den sista mattan i dubbelbindningsvarpen. Den anknyter till vår utsikt över fjärden från altanen "med havsmusik uti..."

Den utsikten kan man skåda i alla färgskalor och är mycket tacksam att inspireras av.

Jag har ju tex. i vävstugan använt mig av utsikten i dimma. Den är tänkt att fungera  som "dörr" upp på loftet i bastun, om den nu duger för de projektansvariga.

Nu är jag ganska mätt på dubbelbindning, så det får bli någon annan solvning på nästa varp. Det är bra att ha något att fundera över när man vaknar för tidigt på morgonen.

 

Söndagen den 24 oktober 2010 kl. 21:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Produkter i arbete, konto 1430

Det har tagit ett tag att komma igång nu i höst. Jag har lite för många järn i elden samtidigt ibland. Dessa kalla ceriseröda färger är ganska typiska för mig. Vinter som jag är.  Jag gillar dubbelbindning. Ett mycket dekorativt vävsätt och jag har ytterligare ett par mönsteridéer att verkställa innan varpen tar slut. Dock har hjärnan redan börjat visionera nästa varp. Men den får nog vänta tills vi kommer hem från Thailand i januari.

 

Lördagen den 9 oktober 2010 kl. 13:18

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Läsvärt

Jag läser just nu en bok som heter Det osynliga berget av en författarinna Carolina de Roberts. Det är en bok om tre generationer kvinnor i Uruguay, en miljö jag inte läst om tidigare. Boken har ett otroligt poetiskt språk som så målande beskriver känslor och företeelser: Bl.a. finns en mening i boken som så anknyter till min väwww.sida: "För mamá var familjen en väv i en vävstol och Eva en vilsekommen tråd som modern kunde föra på plats igen, förankra i varpen innan hon arbetade vidare på tyget som blev allt längre och föll i mjuka veck, som om allting var i sin ordning igen och det inte fanns några saxar i hela världen."

 

Onsdagen den 6 oktober 2010 kl. 09:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Haren skuttar fram så fort...

och klappar nästan på vår port. Två jättesöta harpaltar betar på vårt gräs mest varje dag och de är inte speciellt rädda för oss heller.

För övrigt skrider sommarprojektet vidare.Har nu snart fyllt "sybågen" med olika hookade rutor och ska snart förflytta arbetet i sidled. Jag jagar crimplene- och trikåtyger för materialet börjar att sina i vissa färger.

.

 

 

Tisdagen den 13 juli 2010 kl. 14:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Mot nya djärva mål

Nu har jag startat upp sommarens hookingprojekt. Det är tänkt att bli en dörrmatta i New England-färger. Jämfört med de alster - konstverk, som systrar på andra sidan Atlanten åstadkommer, är mina små försök inte värda att nämnas på samma dag. Goggla på Rug hooking, så får du se. De använder sig av filtade ulltyger, som färgas och klipps i smala remsor. Själv använder jag smala crimplene- och trikåtrasor, som inte rismar sig.

 

 

Tisdagen den 6 juli 2010 kl. 23:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ett gott skratt förlänger livet

Häromsisten var jag till den lustigaste tant doktor jag någonsin besökt. När hon ropade in mig sjöng hon "Jag heter Annica, jag, tralla la och nästan jämt.är jag glad trallala..." Hon var lika gammal som jag, men hade födelsedag samma dag som Elvis dog, 16 augusti, vilket gjorde att hon hade svårt att fira sin födelsedag. Hade varit gift och bosatt i Stockholm, men tagit ett läkarvik i Narvik på tre månader men blivit kvar i 14 år. Maken tyckte det blev för länge att vänta. Hon hade tre vackra söner(foton stod i bokhyllan), som tyvärr inte var intresserad av att dansa salsa, men var välutbildade och hade fina fruar. En son var sjukgymnast på Daniel Westlings gym. Ja, detta var bara en del av allt hon berättade under de tre kvart mitt besök varade hos henne. Dvs hon gjorde inget kroppsligt närmande till mig utan godtog bara min beskrivning på smärtan. Tyckte att golf var svårt och tog för lång tid och att jag inte borde ha överansträngt mig så(tre golfrundor på tre dagar direkt efter vintervilan). Jag fick iallafall smärtstillande tabletter, en remiss till höftröntgen samt ett råd att kanske gå med käpp eller kryckor till dess att jag blev bättre. Höftröntgen var för att fastställa att jag inte hade artros, "för du är faktiskt i den åldern när det är aktuellt". Fick också en ny medicin för mitt andra ben, dvs mitt restlessa leg. Den är bra mot malaria, såg jag när jag googlade i Fass. Kan ju vara bra att vara förberedd om man åker till Afrika nån gång.
Ja, det var först gången jag har skrattat när jag kommit ut från en läkarmottagning.

 

Onsdagen den 30 juni 2010 kl. 17:43

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Klippt och skuret

Nu har jag klippt ner både "Etapp 2", Anders hallmatta och "Etapp 3", rostiga mattan. Valde att fålla båda mattorna med ett brunt tyg. Fållarna blir då tunnare än om man viker väven. Mattfrans nöts och ligger sällan snyggt. Jag blev ganska nöjd med resultaten, men nu tar jag en liten vävpaus tills det blir höst. Mina planer är då att solva om resterande varp och även byta till en tätare sked. I morgon har vi också avslutning i vävstugan på Eriksdal.  Där har jag vävt en matta i rosengång med samma färgsättningen som Noradräkten. Blir spännande att se om man kan härleda inspirationen till dräkttyget.

 

Måndagen den 10 maj 2010 kl. 22:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nästa etapp

Nu är etapp 2 klar. Det blev inga sängmattor. Anders och Jessica tyckte att projektet behövdes bättre i deras hall och då anpassade jag mig till det målet. Vi får väl se var den hamnar i slutänden. Är ganska nöjd med färgsättningen och mönsterrapporterna. Det blev dessutom trasor över i färgskalan Valnöt, så nu har jag startat etapp 3. Det är en matta till tvättrummet i stugan. Där huserar nu en matta, som var den enda matta jag hade vävt  tidigare i mitt liv, innan jag kom till vävstugan här i Holmsund. En gång för kanske 35-40 år sedan vävde jag den hemma i Folkja. Stadkanterna var så ojämna att jag var tvungen att bandkanta dem med snedremsor. 

Vi får väl se hur de kommer att se ut den här gången. 

 

Tisdagen den 27 april 2010 kl. 22:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Etapp 2

 

Började igår kväll på Etapp 2, men fick riva upp ett par decimeter. Det blev för plottrigt. Men idag har jag återvänt och tror mig gjort en mönsterrapport. Mattorna kommer att bli helt olika inte bara till färgen. I etapp 2 växlar färgerna även i ytterpartierna medan etapp 1 hade svart som genomgående färg i de längsgående ränderna. Det är alltid lika inspirerande att börja med ett nytt projekt. Tyvärr så har jag på skrivbordet ett antal olika verifikationsmappar som också tigger om uppmärksamhet. Det är mycket lätt att blunda och fortsätta in i vävkammaren.

 

Måndagen den 12 april 2010 kl. 19:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

1:a leveransen

Nu är båda sängmattorna klara, nedklippta och fållade och levererade. Motsvarade ganska väl min mönsterplanering. Jag hade problem med att hitta svarta mattrasor. Två par av Peters svarta Masterfood brallor blev offer för saxen. Men hellre på golvet än i säcken för offergåvor till 12:an. Eller? Nu har jag satt igång Etapp 2, som är ett liknande projekt fast till Anders och Jessicas sovrum. Men nu ska färgskalan vara Valnöt. Har rannsakat tyggarderoben efter brunt, terrakotta och höstgult. Vi får väl se hur långt det räcker.

 

Söndagen den 11 april 2010 kl. 21:36

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Etapp 1

 

Jag blir ivrig när det är något nytt på gång, så  idag har jag vävt klart den ena sängmattan, som Marielle och Peter ska få. Den matchar den fondvägg  de har vid huvudändan av sängen. Det har gått riktigt bra att väva. Visserligen har jag har måst knyta om trampor och nickepinnar många gånger och skälet är fortfarande inte perfekt, men det finns ju gränser för hur lång tid man vill befinna sig nere vid golvet och rota.  Nu gäller det bara att börja om och ta sig an mattan till den andra sidan, etapp 2.

 

Söndagen den 21 mars 2010 kl. 17:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Alltid redo

När nu dröktsömnaden är klar, så måste ju jag hitta på något annat att sysselsätta mig med. Jag kan inte sitta sysslolös. Då knackar Luther på min rygg och säger att jag slösar bort min tid. Det är den där 60-timmars arbetsveckan jag hade i min revisorskarriär, som har svårt att släppa. Därför har jag nu monterat ihop och "klätt" svärmor Marys vävstol med 20 meter svart trasmattsvarp, trätt i dubbelbindning och satt igång att väva sängmattor till Marielle och Peter. Det har gått åt lite svära och många knäböjningar, men resultatet ser ganska bra ut.

 

Måndagen den 15 mars 2010 kl. 16:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

VISOR AV OLIKA SLAG

Jag anade inte konsekvenserna av mitt handlande, när jag började lägga ut vistexter lite här och där på mina hemsidor. Bordsvisor till jul och nyår är ju precis vad som står skrivet. Annat är det med tex. golfvisor. Det är då på engelska: en golfkeps/skärm. Så besvikna besökarna blir då när de får sig till livs lite golfvisor med text: Och vi slår och slår och går och går.....

Sen har jag också lagt ut Pensionärsvisa, både ett och två. Pensionärsvisa/visum är något man söker om man vill vistas utomlands en längre tid. Inte någon beskrivning om hur bedrövligt man hade det som barn..

Men sjung av hjärtat sjung!

 

Lördagen den 26 december 2009 kl. 19:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Skål och höj ditt glas, min vän!

Tänk så roligt att få glädja andra! Jag trodde att det var mina väv/textilalster, som skulle skapa intresse kring min hemsida, men så fel jag hade:  Det är istället mina sammanställningar av bordsvisor till jul och nyår som lockar flera besökare per dag i dessa festförberedande tider. Men var så god! Det bjuder jag på, för jag är själv en stor samlare av dylika alster. Kanske blir det inriktningen på min nästa hemsida?

 

Måndagen den 21 december 2009 kl. 23:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

VITA HÅL

Har i helgen varit i Sollefteå på en kurs: Sömnad av Hembygdsdräkt. Mamma Adéle vävde för 25-30 år sedan tyg för en Nora-dräkt till både Gudrun och mig och ingen av oss hade kommit längre än till några centimeter hålsöm på manschetterna på "särken". Men nu ska det bli! Tyvärr så blev vi även den här helgen fastnande i sömnaden av särken, eftersom den ju är den mest detaljrika delen av dräkten. Men nu har jag ett ackord på tre centimeter hålsöm om dagen i en månad för att få den detaljen klar till nästa träff i Sollefteå. Men det är inte lätt att få hålen på rätt ställe. De hål jag sydde där i Sollefteå blev klassade som "svarta hål" och de har jag rivit upp och nu börjat från scratch.

 

Måndagen den 26 oktober 2009 kl. 14:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

SENIORDAGEN

ABF i samarbete med Storsjöhallen hade i fredags sin traditionella Seniordag, som var mycket välbesökt. Rulle Lindbergs kvartett underhöll i trekvart med härlig gladjazz, som fick det att spritta i de gamla dansbenen. Sen talade Sverker Olofsson om sitt liv med Plus. Han uppmanade oss att glömma ordet Ja och bara använda Nej när vi blir uppringda av säljare. Efter det fick deltagarna mingla bland de olika konsthantverkscirklarnas utställda alster. Vi från vävstugan hade samlat ihop våra senast producerade mattor och löpare. Om vi velat sälja hade vi säkert kunna göra oss en hacka denna dagen, men vi vill ju alla behålla allt för oss själva eller de närmaste i familjen. Bland mina saker var det framförallt mattan på vedkistan som rönte uppmärksamhet. Applikationer på trasmatta är lite annorlunda. Vi bjöds sedan på kaffe och macka, men kaffet rann till för sakta i  bryggarna, så vissa fick vänta länge på kaffetåren. 

 

Lördagen den 3 oktober 2009 kl. 22:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Alternativ älgjakt

 

När manfolket begav sig ut på älgjakt gick jag istället ut och jagade rönnbär. Jo, jag fick faktiskt jaga dem. För två veckor sedan dignade alla rönnbärssnår av röda bärklasar. Nu var de flesta bären bortblåsta eller uppätna av hungriga fåglar. Men jag fick ihop en bakplåt med bär, som jag satte in i ugnen på 45 grader i 2-3 timmar. Sen har jag trätt upp dem på björntråd och satt upp i höstgardinen här i stugan. Jag har fortfarande kvar en del bär, så vi får väl se om det blir något mera bärpyssel. 

 

Måndagen den 21 september 2009 kl. 15:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Projektet slutfört

Nu är fotpallen klar. Jag är ganska nöjd. Tyckte det var kul att pröva något nytt. Och kan tänka mig att göra något ytterligare. Har "gogglat" på hooking och det är en mycket utvecklad teknik i USA. Jag blir inspirerad som vanligt. Men var ska man förvara all "produktion"? Lo'n är ju redan full!

 

Fredagen den 7 augusti 2009 kl. 23:16

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Semestertider

I stugan har jag naturligtvis ingen vävstol, men har lite svårt att sitta sysslolös. I år har jag därför testat en ny handarbetsteknik: Hooking. Man plockar upp en "mattrasa" genom hålen i en säckväv. Jag såg tekniken för första gången på textilmässan i Sollentuna ifjol. Är tydligen en ganska vanlig teknik i USA. Jag hade en fotpall under bordet i stugan som behövde en ny klädsel. Där passade det bra att prova på hooking, eller hakning, som kanske det svenska namnet är. Hooking, är ju ett litet "fult" ord som även har en annan betydelse. Det är ganska jobbigt att dra upp trasan genom de små hålen i säckväven. Jag ska sätta en kork på virknålen, så kanske det inte gör så ont inne i handen. Men det är kul att syssla med något nytt.

 

Tisdagen den 21 juli 2009 kl. 16:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Klippt och skuret

Idag har vi klippt ner några vävar på vävstugan, för nu nalkas sommarlovet. Det är alltid spännande att se hur slutprodukten blivit. Man ser ju bara en begränsad yta när man sitter och väver. Nu väntar alltså några timmars arbete med fållning och fransknytning. Bland vävarna som togs ner idag har jag mattan som ska till vedkistan i stugan. På den mattan ska jag även brodera på vedklabbarna, för att få ett perspektiv på vedhögen. Får se hur jag lyckas med det. Så är det syster Gudruns köksmatta med kvistränder och upphämtade bårder. Blev ganska bra. Det blev däremot inte den matta jag vävt för att ha framför kökssoffan här hemma. Den blev glimrig. Man får svårt att fästa blicken på mattan. Beror kanske till viss del på hur mönstrade  mattrasorna var och dessutom att jag vävt i kypert, som visar mer yta av trasorna än tuskaft, där varpen trycker ner materialet.  Kanske får den mattan ta plats i någon av våra korridorer, där den inte stör så mycket. Och så får jag göra ett nytt försök. Måste ju ha något projekt till hösten också. Kvar i vävstolarna har jag nu två alster till som tas ner nästa tisdag.

När vi var ner till stugan senast, så hämtade jag upp svärmor Marys vävstol hit till Holmsund. Den ligger nu som ett stort "plocke-pinn" och väntar på att bli hopmonterad. Så nog finns det höstprojekt alltid!

 

Tisdagen den 19 maj 2009 kl. 17:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Synnerligen osynligt

I dag har jag varit "volontär" och tillsammans med Gärdis förskedat, dragit på och solvat en handduksvarp hemma hos en äldre kvinna, som är blind sedan födelsen, men som vävt hela sitt liv. Hur går sånt till?  Själv måste man hela tiden via synen hålla koll på vad man presterar. Hur många inslag har jag gjort? Vilka färger ska jag välja? Vilket mönster passar bäst? Jag är mycket tacksam för att antalet kvarvarande dioptrier räcker så att jag ser någorlunda vad jag har för mig.

 

Söndagen den 26 april 2009 kl. 23:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Consummatum est

Det är fullbordat!! Jag har fållat och fixat alla nio objekten! Så himla skönt att ha avslutat detta ganska så stora projekt. Tyvärr innebär det att jag inte längre kan skjuta upp de ganska omfattande arbeten jag har liggande, som hör till kategorin Bokslut och deklarationer. Det roar mig inte lika mycket som att fålla dukar. Då kan ni ju räkna ut hur inspirerad jag känner mig inför morgondagens möda.    

 

Tisdagen den 21 april 2009 kl. 22:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Objektens fullbordan

Nu har så det ganska tråkiga arbetet vidtagit, dvs. att färdigställa alla alster jag producerade under de roliga veckorna i Gysinge. Gudrun kallar dessa ofullbordade verk för UFO:n, UnFinished Objects.  Risken finns att de förblir UFO:n, men jag har iallafall börjat så smått under påskhelgen, eftersom det var så tråkigt dimmigt väder. Telefonstolsdynan är klar och spetskypertslöparen likaså. Men det står också ett par vävstolar i vävstugan och väntar på min uppmärksamhet, så det kan nog ta sin tid innan alla fållar är på plats.

 

Onsdagen den 15 april 2009 kl. 10:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Slutet gott, allting gott

Så var detta roliga slut. Fredagen gick lite i vemodets tecken. Vi skiljdes åt efter två intensiva men roliga veckor. Roliga på flera sätt; många skratt, råa skämt och framförallt mycket inspirerande och roliga arbetstimmar. Jag såg att på Gallerisidan med bilder från vår verksamhet rullar nu reklam för Mamma Mia och vad kan vara mera passande. För Mia har varit vår mamma på många sätt; instruktör, förebild, uppmuntrare, berömmare, tröstare, underhållare och någon gång en bannare. Hon har haft ett oändligt tålamod med oss. Vad kan man mera begära av en Mamma. Nu tror jag inte att Mia roas av tanken att betraktas som mamma till nio pensionärer. Men de' få'na väl ta, som Inger skulle ha sagt. 

Resan hem gick utan problem bortsett från att jag på tåget mellan Uppsala och Sundsvall hamnade precis framför ett kille som talade högljutt i sin mobil hela vägen mellan Gävle och Sundsvall. Borde väl ha klivit upp och klappat till honom, men då hade man ju fått problem med polismakten. Sverige är ju ett fritt samhälle osv.

I dag har jag nålat alla fållar på mina alster, för att jag ska kunna ta med dem till vävstugan på tisdag och förevisa vad jag lärt mig. Hoppas att jag ska kunna inspirera de andra deltagarna, så att vi kan sätta upp någon av de olika vävarna.  

 

Lördagen den 4 april 2009 kl. 16:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Målrakan

Detta var så den sista "riktiga" kursdagen. De flesta vävarna avslutades under dagens lopp, klipptes ned och delades upp på var och en. Vi har varit nio kursdeltagare och de flesta av oss har vävt de nio olika vävteknikerna som vi satt upp. Mycket lärorikt för mig som startade nästan från scratch när det gäller att läsa vävnotor. Och jag får med mig många fina alster. Jag är mycket tacksam mot PRO som givit mig tillfälle att delta i den här kursen och hoppas att jag kan ge tillbaka lite av det jag har lärt mig. Visserligen tar ju inlärningen i den här åldern ganska lång tid men jag får väl läsa vävnotor som kvällslitteratur istället för romaner, så kanske de fastnar efter ett par månader. Har hört att om man ska lära sig ett nytt språk när man nått min ålder måste man höra glosan 44 gånger. Vi har ikväll haft utställning av våra alster för övriga gäster här på skolan, men det kom inte så många intreserade. De flesta gick bara och väntade på att kvällens festligheter skulle börja och att baren skulle öppna. Vid det här laget har dansen börjat nere i stora lektionssalen, men jag har inte sett till något "prospect", så jag tror attjag avstår.

 

Torsdagen den 2 april 2009 kl. 21:31

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nu är vi inne på slutsträckan

I dag fick jag brådis med att avsluta löparen i spetskypert, Marianne stod i tur efter mig och hade kört långt kvällspass i går och blev snabbt klar idag. Men det gick bra. Ägnade sedan ett par timmar till att fläta på kyrktömmen. Så var det dags för ytterligare en omgång av bröddukarna, som jag tyckte var så behändiga och lämpliga gåbortspresenter. Vi klippte också ned ett par vävar, så man känner att vi är på sluttampen. Efter middagen startade jag emellertid rundväven igen. Jag tror att det blir en sittdyna alternativt en kudde. Den vävs i sammetsgarn, så kanske det är något för Snusen att vila sig på. Hon gillar ju sofflocksmattan som jag vävt av gamla sammetsgardiner.  Hoppas hon piggat på sig tills jag kommer hem. Nu tänker jag ta mig en kopp kaffe och sen blir det en zudoku som sömnmedicin. Snart har det gått två veckor och jag har verkligen uppskattat varje dag. Men det är klart att det blir kul att komma hem till Bruno och övriga familjen också. Dagen för uppmontering av vävstolen i Anders rum närmar sig dock med stormsteg.    

 

Onsdagen den 1 april 2009 kl. 20:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Tisdag i vävstugan, fast inte på Eriksdahl.

Ingen verkar lida några större men av gårdagens livliga tillställning, även om det varit lite si och så med sömnen hos några. Kanske beror det på fullmånen. Vi fortsätter idogt med våra alster. Jag gjorde klar påsklöparen och gick vidare till en löpare i spetskypert. Att trampa ett, två, tre, fyra kan förefalla mycket enkelt att utföra för en normalbegåvad pensionär, men ibland sick/sackar man i räkningen. Det gäller att hålla tankarna i samma spår och inte lyssna nyfiket vad som sägs i vävstolen intill. Vi hade en liten stund teori på eftermiddagen, men några klagade då att de kände svåra sömnbehov, så lektionen blev kort. Efter middagen var vi några som återvände till vävstugan för att väva vidare en stund men även för att tulla på vindunken, som inte blev helt tömd vid gårdagens fest. Efter ett par plastmuggar vin och några inslag på väven gick jag hem till hotellet och lyssnade på ett intressant föredrag om Afganistan. Där råder ingen ordning alls och jag förstår inte hur det skall kunna bli någon reda på alla konflikter såväl inom landet som bland landets grannländer, där många olika sympatiserande grupper befinner sig. Nu tänker jag gå och få mig en kopp kaffe om jag nu lyckas ta mig fram till kaffepannan. Anläggningen har nämligen invaderats av 60-70 pensionärer, som vet hur man håller sig framme. Sån blir aldrig jag! 

 

Tisdagen den 31 mars 2009 kl. 20:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nu kanske det snurrar åt andra hållet

I kväll hade vi nämnligen fest på vävloftet efter väl genomförd arbetsdag. Arbetsdagen innebar för min del två stycken "bröddukar" dvs små tabletter vävda i bredd i färgskala att matcha påsklöparen. En av de snabbast genomförda vävarna, men inte desto mindre dekorativa och fina. Skulle gärna väva ett par till. Sen började en av dagens snurror, dvs snoddar till väskorna, som flätas med åtta trådar i ett sinnrikt möster. Det gäller att hålla ordning på tåtarna. Ibland blir det trassel. Se galleriet. Strax före middagen påbörjade jag "min egendesignade" påsklöpare. Väver den i kypert. Den blir inte så intensivt gul då pga att varpen blir mer synlig. När så middagen var intagen och vi tagit oss en liten powernap så hade vi en liten fest i vävstugan med vin och ost och vindruvor. Mia tog fram sitt dragspel och spelade bl.a. en låt som hette Annica. Borde jag ta noterna på, så att Bruno kan spela den för mig på altanen i stugan. Sen berättades det ett antal roliga historier som inte är lämpliga att återberätta i detta media. Då kanske Norton slår ut bloggen.

Vi fick en liten frågesport om sagor och sagofigurer beskrivna med andra formuleringar. Jag hade två rätt. Har nog läst för lite sagor för mina barn. Fast när man fick facit var allt glasklart. Sen fick vi en påse med lite rekvisita för applicering kring våra huvuden. Ska visa dem i galleriet någon dag. Ingen var precis till sin fördel, men man gladde sin omgivning. Mia hade en specialskriven vävvisa som vi med möda kunde framförda pga skrattparoxysmer. Det var en jättetrevlig kväll. Musklerna kändes betydligt mjukare denna kväll jämfört med andra.

 

Måndagen den 30 mars 2009 kl. 21:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Runt, runt, runt, det snurrar ...

I natt tappade man ju en timmas sömn och det kände jag av när jag vaknade. Kanske kroppen protesterar mot det intensiva livet på loftet. (I vävstugan, tro inget annat!)

Söndag till trots och även under gudstjänsttid har jag denna dag vävt en väska/kasse i rundväv. Man väver i två lager och den hänger ihop i sidorna. Förunderligt märkligt, men sant. Motivet på kassen är "Utsikt från en stuga", om det känns igen från andra sammanhang. Blev riktigt bra. Ikväll blir det en tidiga kväll. Det är fullmåne och många klagar över dålig sömn.

 

Söndagen den 29 mars 2009 kl. 18:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Nu väva vi sammet

Full rulle även på den sjätte dagen. Nu har vävfröken åkt hem över helgen. Hon är säkert orolig för vad hennes adepter ställer till med i vävsalen i hennes frånvaro. Men hon kan vara lugn. Vi väver vidare för allt vad tygen/tråden håller. I dag hade jag och även några andra problem med brustna trådar. Då får man knyta en knut på såväl varptråden som tålamodet. Avslutade den söta ripslöparen efter många om och men och övergick till en sammetsmjuk pannlapp i dubbelväv. Valde färgskala styvmorsviol. Det är svårt att vänja sig av med ett väl inarbetat färgval. I kväll har vi sett på Robinson. För att få köpa en drink i baren måste man sitta i matsalen, som har hårda skinnstolar. Nu har inte bara skulderbladen domnat bort utan även de ädlare delarna. Det vill inte säga litet. Jag bloggar stående, men säger nu Go'natt!

 

Lördagen den 28 mars 2009 kl. 21:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Ingen rast, ingen ro, men kul.

Liksom tidigare dagar arbetar vi från bittida till sent utan vila. Kroppen är lite chockad och protesterar ibland, men själen njuter. I dag  vävde jag först en liten bordsduk i daldräll. Gick riktigt bra, men man kan inte låta tankarna gå åt något annat håll än väven, för då kommer man av sig i räkningen. Sen hade vi lite teori om beräkning av bredder och trådar och sånt. Hoppas att jag kommer ihåg lite grand iallafall till dess att jag kommer hem. Innan middagen kom jag igång med en ripslöpare med små söta blommor på. Men vid halv sju sa hjärnan ifrån och jag packade ihop och gick hem till rummet. Tänker ta mig ett glas vin i kväll och titta på Lets' dance.

 

Fredagen den 27 mars 2009 kl. 19:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Full fart

Efter en god natts sömn och en likaledes välmatad frukost fortsatte vi vävandet. Innan dagen var slut hade vi totalt nio vävar uppe och så gott som klara att väva i. Jag vävde en vit löpare i halvdräll. Klarblått bårdinslag. Hade ett förfärligt schå med att hålla rätt på tuskaftstramporna till att börja med, men lyckades lära mig en ramsa att rabbla i huvudet för att veta var jag skulle sätta ner foten. Det är jättefint väder här nere, några minusgrader och klarblå himmel. Synd att man inte har tid med några långpromenader. I kväll har vi sett en liten film runt historiken av bruket och sen var det kaffe och tårta och så en kille som spelade gitarr och ledde lite allsång i Dan Anderssons anda. Han hör väl liksom till bygden häromkring. Sen öppnade baren och curlingspelandet vidtog.

 

Torsdagen den 26 mars 2009 kl. 21:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Full arbetsdag

Liksom igår körde vi igång så snart frukostbuffén var svald. Jag satte då igång med att väva en handduk i skuggväv. Snarlik kypert. Inslaget var blått sammetsgarn. Jag kommer att ta betalt av den som torkar sig på den handduken. Jättefin. Det tog mig hela dagen fram till middagen. När den, middagen vill säga, var intagen gick vi tillbaka till vävstugan och fortsatte med att göra klar vävar. Jag hjälpte till med att solva och skeda en väv med bröddukar. Små tabletter som man har på kakfaten. Vävs två i bredd. Inne i en av föreläsningssalarna i herrgården spelade man curling på en typ av nålfiltsmatta, men sånt har ju inte vi tid med. Det finns en jättefin hantverksbutik här på området, där man skulle kunna spendera en och annan pensionskrona. Men nu försöker jag koncentrera mig på mitt eget hantverk ännu ett tag.

Varför står det en reklamruta om att gå ned 5 kilo längst ner på min blogg?

 

Onsdagen den 25 mars 2009 kl. 20:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Nu har allvaret börjat

Efter en riklig frukost körde vi så igång. Jag varpade "min" påsklöpare. Varpen gjordes dubbelt så lång som den väven skall vävas, men lades sedan dubbel. Allt för att inte göra misstag när man räknar och byter färg på varptrådarna. Det blir lika på varje sida. Det var ju fiffigt. Sen var det dags för lunch, soppa, sallad och semla. Herregud, hur ska detta sluta?! Efter lunch solvade jag och Wilma en annan löparväv. Den hade fyra olika partier, så vi får väl hoppas att vi räknade rätt. Sen var det dags för middag, Kroppkakor med sylt och skirat smör och sallad. Tillbaka till vävstugan, som ligger på andra våningen i en av byggnaderna som heter Dragonen. Där började nu flera av vävarna vara pådragna, solvade och skedade, men då kom det kritiska skedet: Provvävningen. Är allt rätt gjort? Det framkom ett och annat misstag, men mycket går att rätta i efterhand. Men en och annan bakläxa förekom. Sen till herrgården där en tidigare lärare på folkhögskolan berättade om personerna som grundat stället och om den konst som hänger på väggarna. Kaffe med smörgås därefter och nu står jag här i "lobbyn" och bloggar. Tyvärr finns inget uttag för USB så jag kan inte föra över några bilder.  God natt och sov gott!

 

Tisdagen den 24 mars 2009 kl. 20:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

All vår början

Efter en hård natt ombord på nattåget och 5½ timmes väntan i Uppsala kom vi så småningom till Gysinge, fick lunch och satte sen igång kursen. Vi är åtta tanter med lite olika väverfarenhet, men jag tror det jämnar ut sig i längden. Vi har förskedat och dragit på tre olika sorters löparvävar. Själv kunde jag naturligtvis inte låta bli att tala om att jag tycker om att komponera mönster, så jag blev satt att designa en påsklöpare. Varpordningen vill säga. Det var en ny erfarenhet, vi får väl se vad det blir för resultat. Jag ska varpa i morgon. I kväll var jag för trött i huvudet för att kunna fortsätta ett kvällspass utan har tagit ett tupplur på rummet. Har utsikt mot slottsparken vid Dalälven. Vädret är kulet. Snön ligger fortfarande kvar även här.

Nu blir det kvällskaffe med smörgås och sedan tidig kväll.

 

Måndagen den 23 mars 2009 kl. 19:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Nu är det snart dags

I morgonkväll bär det iväg mot Gysinge. Jag har väldiga problem med packningen. Två veckor i vävstugan. Fritid, har man det? Dresscode i matsalen. Qui-gong eller gympa. Promenader. Ishalka. Vårsol. Men det kommer säkert att gå bra hur än jag packar. Jag ser verkligen fram mot de här kursveckorna. Om jag hittar en dator där på skolan, kommer jag att lämna rapporter över mitt framskridande i vävkonsten på denna blogg. Vi synes.

 

Lördagen den 21 mars 2009 kl. 21:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Jag är så lycklig....

Jag är så lycklig för nu har jag kommit med på en tvåveckors vävkurs nere på PRO:s Folkhögskola i Gysinge. Alla talar så varmt om herrgården. Jag har besökt den någon gång på genomresa söderut. Men det är naturligtvis vävkursen, som är det väsentliga för mig. Vi är åtta deltagare, + 65 gissar jag. Kursprogrammet är ganska kortfattat, så jag vet inte så mycket om vad jag kommer att få lära mig. Men som den nybörjare jag är, så är allt ett plus. Jag får väl ta med mig den bärbara datorn och starta en daglig blogg, så ni får veta inslagen i min livsväv. Kursen är från 23 mars till 3 april.

 

 

Tisdagen den 24 februari 2009 kl. 15:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Storebror ser dig

Jag blir lite störd. Mig veterligen har jag på min hemsida bara nämnt ordet snapsvisa en gång, men ändå är det fullt med annonser om snapsvisor som dyker upp. Ska prova och skriva ett annat ord, t.ex. cementrör, få se om det dyker upp några annonser kring det. Storebror eller någon av hans kompisar ser dig!

 

Söndagen den 11 januari 2009 kl. 20:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

BLOGG, VAD ÄR DET?

Blogg, vad är det? Ett ord som inte existerade i mitt förråd för ett par år sedan. Det verkar som alla människor bloggar nu för tiden. Lite grand som en dagbok, fast synlig för alla. Har ännu inte varit ute på nätet och läst några andras bloggar. Jag skulle nog kunna bli fast i detta mediauttryck, för jag tycker ju om att skriva. Men det räcker för stunden med de laster jag redan utövar, så bloggandet får stå över ett tag.

 

Onsdagen den 7 januari 2009 kl. 19:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Välkommen att klicka runt bland mina vävalster eller kanske bland dikter och bordsvisor. Ha så kul!

 

Kategorier

Allmänt

Bolsterväv

Gåsögon

Kattfotsmatta

Kypert

Noradräkten

Pärlor

Repslagning

Rips

Rosengång

Rug hooking

Tidningsmattor

Virkning

Väv

Väv

Vävstugan

Återvinning

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

LÄNKAR JAG FÖLJER

gudrunslappar.blogspot.com

trasmattan.blogspot.se/

torasvavstol.blogspot.se/

hannaleker.blogspot.se/

reragrug.blogspot.se/

irens-hobby.blogspot.se/

nastansjovavstuga.blogspot.se/

evabrittsbrusbod.se

 

 

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.