Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Spridda skurar

Denna vinter, som man nu väl kan benämna vår, har jag försökt utöka mitt kreativa skapande med lite nya idéer. Letade fram mina rep slagna av mattrasor och lusläste Knopbibeln och åstadkom några små karottunderlägg. Det krävs mycken tankemöda för att knyta en knop. Lättare var att binda korgar av repen, men det krävde i gengäld en ordentlig styrka i händerna. Hittade sedan i mina gömmor en påse med knappar dekorerade med "blommor" virkade med vackra garner. Det var ett tidsfördriv från i somras. Monterade upp dem på ett par gamla panellängder och vips hade vi nya köksgardiner. Tog sedan mig an den bandväv, som jag startat för ett par år sen. Men jag har väldigt svårt att få jämn bredd på bandet och staden blir jätteful. Ska vara med i en workshop i bandvävning till helgen vid RÅM i Luleå, så kanske det blir bättre nästa försök. Fastnade sedan för ett inlägg på Facebook, där en kvinna visade hur hon vävde en rund matta med 8-10 "varptrådar" av mattrasor. Inslagen skedde också med dessa varptrådar. Jag kom en bit på väg och ska nog åstadkomma åtminstone en stjärtlapp med denna tekniken. Allt detta för att kompensera bortfallet av vävstolen. Men snart är det sommar och då återvänder jag till den.

 

Måndagen den 17 april 2017 kl. 23:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Rehabiliterad

 

Sent om sider har jag återhämtat mig från den depression jag hamnade i, när vi blev uppsagda från vår vävstuga. Nu har det fixat sig med en ny lokal och allt ska nog bli bra i slutändan. Då kan jag komma upp till ytan och ta tag i saker som blivit liggande. Vävde denna matta i början av hösten. Mönstret heter Klosterfönster och är mycket dekorativt, om än lite psykedeliskt. Det gick åt massor av mattrasor och jag blev tvungen att uppsöka IKEA för att köpa ett par underlakan Ditte. Jag ser att i vävarkretsar är dessa lakan eftersökta. Finns i flera kulörer. Nu är snart mattan fållad och klar. Jag har fått löfte att hänga den på Min Hälsa i Holmsund för att pigga upp en lång vit korridor. Förra vintern hängde min "Kejsarpingvin" där och spred ett varmt gult sken, nu blir det lite kallare toner.

 

 

Söndagen den 18 december 2016 kl. 19:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ny årstid

Nu har vi kommit till den tid på året som vi kallar höst, men höstfärgerna är inte på plats ännu. Men vardagsrutinerna har ändrats och det finns schemalagda dagar i almanackan. Vävstugan har börjat, men där vandrar vi omkring i ett chocktillstånd; vi har blivit uppsagda från vår lokal!! Vart ska vi ta vägen? Jag, som inte längre har någon vävstol hemma i bostaden, har inte kommit igenom det sorgearbetet riktigt ännu och drabbas så av ännu ett sorgebesked. Vilken tur då att det i en kasse ligger omkring 50 meter rep, tillverkade av mattrasor, som väntar på ett nytt liv. Jag har lagt beslag på Umeå stadsbiblioteks samtliga böcker under rubriken Knopar och har ägnat en hel del timmar till att lista ut hur man slår en knop. Det finns en bok som heter Knopbibel och den har varit till stor hjälp. För visst är koden för vävning UPP och sen NER, men när det gäller knopar är det en hel del annat som också gäller. Det är tur att Knotbibeln innehåller många instruktionsbilder. De flesta alstren i dagsläget kommer att passa som karottunderlägg. I våras höll Karin i Västerbottensvävarna en workshop i korgbindning med mattrasor och jag tror att en del av mina rep skulle passa till en korg. Fortsättning följer

 

Fredagen den 9 september 2016 kl. 19:36

Repslagning | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Favorit i repris

Idag tog sommarvädret en paus och då passade det bra att åka till Folkja och göra några inslag.  Sommarens målsättning är att väva en jeansmatta framför diskbänken här i stugan. Det kan jag väl vara värd?! Mönstret är en repris från en såld matta. När den är klar ska jag väva en liten dörrmatta av de jeanssömmar jag lyckats samla ihop. Det behövs ca 30 sömmar. Det är många jeans det!! .

 

Onsdagen den 10 augusti 2016 kl. 23:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Det rör på sig

Jag var lite uppgiven i våras när det gällde mitt vävande, men det känns bättre nu. Har rustat upp mina föräldrars f.d. sovkammare till en "vävkammare" vid vårt sommarboende i Nora. I juli var jag med på en vecka vid Höga kusten Expo i Ullånger och fick en del av mina alster sålda. Något som jag verkligen hade sett fram emot denna sommar, var en workshop i repslagning av mattrasor på Holmön. Har en fascination för rep och nu fick jag den äntligen förverkligad. Under ett par dar i strålande sommarväder ute på denna mysiga ö var vi nio textilare som snurrade våra mattrasor. Resultaten var verkligen mycket varierande beroende på material och färger. Jag är själv nöjd med mina rep och har denna dag försökt mig på att fläta ett litet karottunderlägg. Det är ju en gammal sjömansteknik, men inte så enkel att ta till sig. Man skulle kanske ha varit en sjöscout. Tror att jag ska använda mig av tekniken korgbindning på något av repen. Det kommer att bli en stadig korg.

 

 

 

 

 

 

 

Söndagen den 7 augusti 2016 kl. 21:38

Repslagning | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Vad är det som händer?

Nu i vår har vi i vävstugan satt upp en trasmattsväv ,som fanns i senaste numret av Väv. Jag hann väva några decimeter på den, innan vi åkte en vecka till Sicilien. En guided rundtur med mycken intressant information och otroligt vacker natur. I Palermo fick vi några timmar på egen hand och där fastnade jag framför fönstret till en väskaffär. Det var speciellt en väska som drog till sig mitt intresse, så jag gick in och köpte den. När jag kom hem till vävstugan och satte mig i vävstolen, förstod jag med ens, varför jag fastnat för just denna väska. Det var ju mattvarpens ande, som följt med mig på resan!

 

Torsdagen den 12 maj 2016 kl. 17:04

Pärlor | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Det finns hopp

Vi har nu bott tre månader i vår lägenhet och vi trivs jättebra! Nära till stadskärnan, shopping och kulturliv. Men: jag känner mig så sysslolös! Tillbringar kvällarna framför TV:n och tittar på fjantiga program. Saknar mitt skapande. Jag har även under mitt mest intensiva yrkesliv alltid ägnat mig åt någon typ av skapande. Oftast textilt, men även många andra varianter av hantverk.

Nu är det mesta på plats efter flytten, så nu är det dags att ta tag i mitt livsbehov. I flyttkartongerna finns många virknålar och stickor och garner, men jag känner inget behov av nya sockar och huvudbonader, så det får bli något annat.

I går var jag med i en workshop rubricerad korgbindning uppe i Medle med Karina Persson. Vi använde oss av mattrasor och näver och band små korgar, som ett första verk. Riktigt roligt och kommer att kunna ge ett andra liv åt alla små mattrasnystan, som finns med i flyttlasset.

Har du inte nog med korgar, tänker då någon. Jo, men ingen som jag har gjort själv.

 

 

Söndagen den 10 april 2016 kl. 21:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Säsongsfinal

Idag gjordes det många klipp i vår vävstuga. Aldrig har vi varit så producerande någon termin tidigare. Och det var många lyckade alster som såg dagens ljus

.

 

Tisdagen den 8 december 2015 kl. 22:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hur ska detta sluta?

Här har rått tystnad hela hösten, vilket beror på att jag genomgår ett sorgearbete. Jag ska nämligen flytta och jag kommer inte att kunna ta med mig vävstolen. Vi blev erbjudna en lägenhet på andra våningen i ett hyreshus och ett sånt erbjudande kan man inte nobba.  Men vävstolar i hyreshus är inte så väl sedda. Mitt engagemang i vävstugan här i Holmsund finns ju kvar och jag ska väl på ett eller annat sätt ändå kunna tillfredsställa mitt kreativa sinne. Kanske blir det rug-hooking eller broderi?

 

Måndagen den 19 oktober 2015 kl. 09:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Slutexponering

Idag var sista dagen för Höga kusten Expo 2015. Det har varit en rolig upplevelse att delta där. Expon håller ju en suveränt hög klass på alstren från alla utställare. Jag har fått många fina kommentarer och försäljningen har gått bra. De karottunderlägg som syns på bilden är sålda liksom mattan i mitten på bordet och den blåa kudden. Dessutom två ytterligare trasmattor och en tidningsmatta. Jeanssömmarna har rönt många kommentarer. Jag måste nog upprepa den succén.  

 

Söndagen den 26 juli 2015 kl. 23:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Välkommen att klicka runt bland mina vävalster eller kanske bland dikter och bordsvisor. Ha så kul!

 

Kategorier

Allmänt

Bolsterväv

Gåsögon

Kattfotsmatta

Kypert

Noradräkten

Pärlor

Repslagning

Rips

Rosengång

Rug hooking

Tidningsmattor

Virkning

Väv

Väv

Vävstugan

Återvinning

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

LÄNKAR JAG FÖLJER

gudrunslappar.blogspot.com

trasmattan.blogspot.se/

torasvavstol.blogspot.se/

hannaleker.blogspot.se/

reragrug.blogspot.se/

irens-hobby.blogspot.se/

nastansjovavstuga.blogspot.se/

evabrittsbrusbod.se

 

 

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.