Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

SORGLIGT BESKED

Det känns så sorgligt men min hemsida kommer att försvinna till sommaren. Zoomin lägger ner hela sin verksamhet.

På hemsidan finns min vävartid dokumenterad. När jag gick med på Zoomin hade jag just börjat min vävarkarriär, så utvecklingen finns väl beskriven. Har naturligtvis backup på såväl bilder som texter, men det kommer att vara mera för mitt eget bruk och ointressant för utomstående. Får se om jag hittar någon ny portal. 

Jag finns på Blogspot i ett något liknande upplägg.

Men än så länge rullar vävarna här ovan. 

Idag klipptes ytterligare en av mina jeansmattor ned. Jag tänker vara med på Expon i Ullånger även i år och hoppas då att få sälja mattan. Pengarna går då till det barnhem i Sydafrika som vännerna Karin och Christer driver utanför Durban i Sydafrika. Jag fick nämligen en hel hockeytrunk full med slitna jeans från Christer i samras och de har jag nu massakerat till mattrasor. Tänker återgälda gåvan till barnhemmet.  

Tisdagen den 6 februari 2018 kl. 21:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ljusnande framtid

 Så har jag då äntligen klippt upp samtliga jeans som jag fick i gåva av Karin och Christer Solgevik. Det har varit mitt handarbete framför TV:n under hösten. Nu återstår då att omvandla nystanen till dekorativa mattor, som lockar till köpare under sommaren. Min avsikt är att sedan vidarebefordra de bidragen till den jättefina skolan Karin och Christer har byggt upp i Sydafrika. Man kan läsa om projektet på Facebook under namnet Ett värdigt liv. Det är ett fantastiskt arbete och engagemang de har lagt ner. 

 

Lördagen den 6 januari 2018 kl. 15:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Överflöd

Eftersom jag haft den fantastiska förmånen att i gåva erhålla minst två dussin slitna jeans och från dem kunnat ta tillvara de exklusiva jeanssömmarna, har jag också fått lyckan att erhålla den demin som svävar mellan sömmarna. Detta resulterar i många kassar med små mattrasnystan från de två framsidorna och två baksidorna av varje jeanspar. Hur tar man tillvara denna guldgruva. Jo de blir ännu en jeansmatta. Länge leve Lewis!

 

Tisdagen den 21 november 2017 kl. 21:47

Återvinning | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gammjänta

Eftersom kvicksilvret i termometern utomhus håller sig på väldigt låg nivå och "nordvästen" envisas med att blåsa för full styrka över fjärden mot oss i stugan, så har jag gett mig tid att förgylla min tillvaro i vävkammar´n. några timmar flera dagar. Således är nu ormmattan fullfärdigad och jag är mycket nöjd. Den blir slitstark och smutstålig i sitt fortsatta liv. I mina mattraslådor finns det många olika kulörer, men favoriter är förstås de som härrör till styvmorsviolen. Den här gången har jag nu valt att hålla mig till det violetta och blå. Rosengången fortsätter sina slingor, men har fått lite streckad uppbackning. Kallar mattan för Gammjänta, eftersom den färgen ofta förknippas med de jäntor, som ännu inte fått fatt i någon man och därför lagt in ett extra kol på färgsättningen av klänningen.

 

Onsdagen den 5 juli 2017 kl. 17:40

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Sommarens soliga dagar

Jag är så lycklig! Det är sommar och då har jag min vävkammare med min egen vävstol inom en kvarts tidsavstånd. I den vävstolen växer nu sakta men säkert en jeansmatta fram. Mönstret kallas ormmatta och det är egentligen ganska symboliskt, för inslagen slingrar sig så sakteliga fram. Inga snabba reptiler och snart är det dags för skyttelbyte och nytt spår.  

 

 

Måndagen den 19 juni 2017 kl. 19:14

Rosengång | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Spridda skurar

Denna vinter, som man nu väl kan benämna vår, har jag försökt utöka mitt kreativa skapande med lite nya idéer. Letade fram mina rep slagna av mattrasor och lusläste Knopbibeln och åstadkom några små karottunderlägg. Det krävs mycken tankemöda för att knyta en knop. Lättare var att binda korgar av repen, men det krävde i gengäld en ordentlig styrka i händerna. Hittade sedan i mina gömmor en påse med knappar dekorerade med "blommor" virkade med vackra garner. Det var ett tidsfördriv från i somras. Monterade upp dem på ett par gamla panellängder och vips hade vi nya köksgardiner. Tog sedan mig an den bandväv, som jag startat för ett par år sen. Men jag har väldigt svårt att få jämn bredd på bandet och staden blir jätteful. Ska vara med i en workshop i bandvävning till helgen vid RÅM i Luleå, så kanske det blir bättre nästa försök. Fastnade sedan för ett inlägg på Facebook, där en kvinna visade hur hon vävde en rund matta med 8-10 "varptrådar" av mattrasor. Inslagen skedde också med dessa varptrådar. Jag kom en bit på väg och ska nog åstadkomma åtminstone en stjärtlapp med denna tekniken. Allt detta för att kompensera bortfallet av vävstolen. Men snart är det sommar och då återvänder jag till den.

 

Måndagen den 17 april 2017 kl. 23:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Rehabiliterad

 

Sent om sider har jag återhämtat mig från den depression jag hamnade i, när vi blev uppsagda från vår vävstuga. Nu har det fixat sig med en ny lokal och allt ska nog bli bra i slutändan. Då kan jag komma upp till ytan och ta tag i saker som blivit liggande. Vävde denna matta i början av hösten. Mönstret heter Klosterfönster och är mycket dekorativt, om än lite psykedeliskt. Det gick åt massor av mattrasor och jag blev tvungen att uppsöka IKEA för att köpa ett par underlakan Ditte. Jag ser att i vävarkretsar är dessa lakan eftersökta. Finns i flera kulörer. Nu är snart mattan fållad och klar. Jag har fått löfte att hänga den på Min Hälsa i Holmsund för att pigga upp en lång vit korridor. Förra vintern hängde min "Kejsarpingvin" där och spred ett varmt gult sken, nu blir det lite kallare toner.

 

 

Söndagen den 18 december 2016 kl. 19:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ny årstid

Nu har vi kommit till den tid på året som vi kallar höst, men höstfärgerna är inte på plats ännu. Men vardagsrutinerna har ändrats och det finns schemalagda dagar i almanackan. Vävstugan har börjat, men där vandrar vi omkring i ett chocktillstånd; vi har blivit uppsagda från vår lokal!! Vart ska vi ta vägen? Jag, som inte längre har någon vävstol hemma i bostaden, har inte kommit igenom det sorgearbetet riktigt ännu och drabbas så av ännu ett sorgebesked. Vilken tur då att det i en kasse ligger omkring 50 meter rep, tillverkade av mattrasor, som väntar på ett nytt liv. Jag har lagt beslag på Umeå stadsbiblioteks samtliga böcker under rubriken Knopar och har ägnat en hel del timmar till att lista ut hur man slår en knop. Det finns en bok som heter Knopbibel och den har varit till stor hjälp. För visst är koden för vävning UPP och sen NER, men när det gäller knopar är det en hel del annat som också gäller. Det är tur att Knotbibeln innehåller många instruktionsbilder. De flesta alstren i dagsläget kommer att passa som karottunderlägg. I våras höll Karin i Västerbottensvävarna en workshop i korgbindning med mattrasor och jag tror att en del av mina rep skulle passa till en korg. Fortsättning följer

 

Fredagen den 9 september 2016 kl. 19:36

Repslagning | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Favorit i repris

Idag tog sommarvädret en paus och då passade det bra att åka till Folkja och göra några inslag.  Sommarens målsättning är att väva en jeansmatta framför diskbänken här i stugan. Det kan jag väl vara värd?! Mönstret är en repris från en såld matta. När den är klar ska jag väva en liten dörrmatta av de jeanssömmar jag lyckats samla ihop. Det behövs ca 30 sömmar. Det är många jeans det!! .

 

Onsdagen den 10 augusti 2016 kl. 23:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Det rör på sig

Jag var lite uppgiven i våras när det gällde mitt vävande, men det känns bättre nu. Har rustat upp mina föräldrars f.d. sovkammare till en "vävkammare" vid vårt sommarboende i Nora. I juli var jag med på en vecka vid Höga kusten Expo i Ullånger och fick en del av mina alster sålda. Något som jag verkligen hade sett fram emot denna sommar, var en workshop i repslagning av mattrasor på Holmön. Har en fascination för rep och nu fick jag den äntligen förverkligad. Under ett par dar i strålande sommarväder ute på denna mysiga ö var vi nio textilare som snurrade våra mattrasor. Resultaten var verkligen mycket varierande beroende på material och färger. Jag är själv nöjd med mina rep och har denna dag försökt mig på att fläta ett litet karottunderlägg. Det är ju en gammal sjömansteknik, men inte så enkel att ta till sig. Man skulle kanske ha varit en sjöscout. Tror att jag ska använda mig av tekniken korgbindning på något av repen. Det kommer att bli en stadig korg.

 

 

 

 

 

 

 

Söndagen den 7 augusti 2016 kl. 21:38

Repslagning | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Välkommen att klicka runt bland mina vävalster eller kanske bland dikter och bordsvisor. Ha så kul!

 

Kategorier

Allmänt

Bolsterväv

Gåsögon

Kattfotsmatta

Kypert

Noradräkten

Pärlor

Repslagning

Rips

Rosengång

Rug hooking

Tidningsmattor

Virkning

Väv

Väv

Vävstugan

Återvinning

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

LÄNKAR JAG FÖLJER

gudrunslappar.blogspot.com

trasmattan.blogspot.se/

torasvavstol.blogspot.se/

hannaleker.blogspot.se/

reragrug.blogspot.se/

irens-hobby.blogspot.se/

nastansjovavstuga.blogspot.se/

evabrittsbrusbod.se

 

 

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.